Читај ми!

Пуста острва раздора

Због спора око три мала пуста острва погоршавају се односи Кине и Јапана. Влада из Токија купила острва од приватног власника, а Пекинг одговара слањем патролних чамаца.

Три мала ненастањена острва, јужно од Окинаве и северно од Тајвана, немају природна богатства, али су насред важних поморских путева, и сматра се да у оближњим водама постоје наслаге природног гаса.

На острва полажу право и Кина и Јапан. Зато је јапанска влада решила да их откупи од јапанске породице која је власник острва још од седамдесетих година.

"Влада је одлучила да за две милијарде јена (око 26 милиона евра) откупи острва, како би се остварили мир и стабилност", каже секретар јапанске владе Осаму Фуџимура.

Острвима ће од сада управљати јапанска обалска стража. Прва реакција Кине је да у зону око острва пошаље два патролна чамца.

"Надамо се да ће Јапан променити погрешну одлуку којом се крши суверенитет Кине. Предузећемо све потребне мере да се тај суверенитет заштити", каже представник министарства спољних послова Кине Хонг Леи.

Аналитичари упозоравају на могуће заоштравање спора.

"Јапан ће сад предузети неке озбиљне потезе, а тада постоји могућност да и Кина узврати на подједнако озбиљан начин. Следи нам неколико напетих дана", каже професор Универзитета Токио Жујан Ронг.

Иначе, осим Пекинга и Токија, на острва која Јапанци зову Сенкаку, а Кинези Диаоју, права полаже и Тајван.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи