Читај ми!

Годишњица напада на Њујорк и Вашингтон

Сједињене Америчке Државе обележавају 11 година од терористичких напада у којима је, 11. септембра 2001. године, живот изгубило око 3.000 људи.

Комеморативним скуповима и молитвама, Американци обележавају 11 година од терористичких напада у којима је, 11. септембра 2001. године, живот изгубило готово 3.000 људи.

Амерички председник Барак Обама изјавио је у Пентагону, на комеморацији жртвама напада 11. септембра 2001. године, да су САД сада снажније и безбедније него раније.

"Колико год година да прође, колико год пута да се нађемо на светим местима, знајте да никада нећете бити сами", рекао је Обама присутним породицама погинулих у нападима на Пентагон 2001. године.

Обама је истакао да "Осама Бин Ладен више никада неће претити" и додао да су САД данас "безбедније" него раније.

"Ништа не може да уништи оно што смо ми. Ниједан терористички чин не може да промени наша уверења. Када буду писане књиге из историје, оно што ће остати забележено о 11. септембру неће бити ни мржња ни поделе, него један безбеднији свет, јача држава и људи који су јединственији него раније", рекао је Обама.

Амерички председник и његова супруга Мишел Обама присуствовали су претходно церемонији у оквиру које је минутом ћутања у Белој кући одата пошта погинулима у нападима 11. септембра 2001. године.

Током поподнева, председник САД ће посетити рањене војнике и њихове породице у војној болници "Волтер Рид" у Вашингтону.

У Њујорку је минутом ћутања одата пошта за готово 3.000 погинулих особа у нападима 11. септембра. Централна комеморација је потом почела на месту на којем су се налазиле срушене куле близнакиње Светског трговинског центра.

Као и сваке године од напада, минутом ћутања у 8.46, 9.03, 9.59 и у 10.28 по локалном времену, обележени су тренуци када су два авиона ударила у куле близнакиње Светског трговинског центра у Њујорку, а потом и време када су се куле срушиле.

Потпредседник САД Џо Бајден одржаће говор на комеморацији у меморијалном центру у Шенксвилу, у Пенсилванији, у знак сећања на жртве "лета 93", авиона који се срушио када су путници савладали отмичара који је летео према Вашингтону.

У Њујорку, америчка државна секретарка за унутрашњу безбедност Џенет Наполитано присуствоваће комеморацији у Националном меморијалном центру 11. септембар.

У Националној катедрали у Вашингтону, 11. годишњица терористичких напада на САД биће обележена молитвама, уместо већим комеморативним скуповима на којима су протеклих година учествовали високи званичници.

У терористичким нападима на Њујорк, Вашингтон и Шенсквил, где је пао четврти отети авион након интервенције путника, погинуло је готово 3.000 људи.

У самоубилачком нападу отетим авионима на Светски трговински центар у Њујорку и зграду Пентагона у Вашингтону 11. септембра 2001. погинуле су 2.752 особе.

Међу 2.977 људи погинулих 11. септембра у Њујорку, Пентагону и у Пенсилванији је и 37 полицајаца из Њујорка и Њу Џерсија.

Зграда Пентагона је знатно оштећена, а два торња висине 410 метара у њујоршкој пословној четврти Менхетн су потпуно срушена.

Нови Светски трговински центар ниче у Њујорку и доминира доњим Менхетном. На месту где су се налазиле куле тог центра прошле године подигнут је велики четвороугаони споменик, а у протеклих 365 дана посетило га је четири и по милиона људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи