"Луј Витон" бежи од Оланда

Најбогатији човек Европе француз Бернар Арно, власник неких од симбола луксуза француске модне индустрије, затражио белгијско држављанство. Арно тим потезом, највероватније, жели да избегне план нове владе да повећа порез за најбогатије на 75 одсто. Арноово богатство, према магазину "Форбс", износи 41 милијарду долара.

Четврти човек по богатству у свету, Француз Бернар Арно затражио је белгијско држављанство због великих пореза које је наметнула нова влада социјалисте Франсоа Оланда.

Арно је потврдио да је поднео захтев за белгијско држављанство, што је био, како се испоставило, јак ударац на француски национални понос, а чак је и председник Француске Франсоа Оланд довео је у питање његов патриотизам, преноси АП.

Арно, извршни директор француског модног гиганта ЛВМХ (LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton), власник кућа попут "Луј Витон" и "Кристијан Диор", симбол је луксуза француске модне индустрије.

Упркос његовом негирању, стручњаци сматрају да је његов потез заправо изврдавање плана нове француске социјалистичке владе да повећа порез за најбогатије на 75 одсто.

Француски Либерасион на насловној страни је поручио Арноу "Губи се, богата будало!", на шта је он реаговао одлуком да уложи тужбу против листа. Либерасион је својом поруком парафразирао познату изјаву бившег француског председника Николе Саркозија, доброг Арноовог пријатеља, који је једном пољопривреднику рекао "Губи се, сиромашна будало!".

"Иако негира да одлази због финансијских мотива, Арноов захтев за белгијским држављанством представља симбол себичности најбогатијих", додао је Либерасион на насловној страни.

Арно је четврти човек по богатству у свету, а његов лични иметак магазин Форбс процењује на 41 милијарду долара.

Француски медији су спекулисали да шеф луксузне модне куће ЛВМХ жели белгијско држављнство због плана председника Француске Франсоа Оланда, да повећа на 75 одсто порез за оне који зарађују више од милион евра годишње.

Арно је критиковао план за повећање пореза за богате, као и многи чланови странке деснице УМП, наводећи да би то могло отерати предузетнике из земље. Порески стручњаци указују, међутим, да добијање белгијског држављанства неће утицати на Арноов порез, пошто се он одређује местом боравка а не држављанством.

Предности белгијског држављанства

Као Белгијанац, Арно би плаћао максимално порез на приход од 50 одсто, а могао би и да искористи повлашћени статус који Белгијанци имају у Монаку, односно уопште не плаћа порез, ако би се одрекао француског држављанства. Французи који живе у Монаку плаћају порез у Француској.

АП подсећа да ово не би био први пут да Арно покушава да избегне "једног социјалисту, по имену Франсоа". Најбогатији Европљанин емигрирао је 1981. године у САД, када је председник Франсоа Митеран дошао на власт, а у земљу се вратио када је пореска политика постала "конзервативнија".

Арно, међутим, веома бучно пориче да његова одлука има ишта са повећањем пореза, и додаје да ће наставити да плаћа порез у садашњој домовини. Његове изјаве, пак, успеле су да убеде само малобројне.

"Не могу да верујем. Када сте грађанин једне земље, треба да знате како да уживате у доброј страни тога, али и да прихватите лоше стране.

"Фигуративно речено, ово је катастрофа", оценио је за лист Паризијен биснизмен Бернар Тапи, док је француски министар финансија Пјер Московици изразио забринутост због целе помпе која се дигла.

"Арно је на челу луксузних кућа чији брендови су симболи Француске и мислим да није схватио како његов потез може бити протумачен, што је на неки начин неодговорно", рекао је министар телевизији БФМ.

Са друге стране границе, медији су добродошлицом дочекали Арноа, а белгијски дневник Либр тврди да милијардер већ месецима живи у једном предграђу Брисела.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи