Читај ми!

Баграм у рукама Авганистанаца

САД предале Авганистану контролу над контроверзним затвором Баграм, упркос неслагањима две стране око судбине неколико стотина затвореника.

Амерички званичници предали су данас авганистанским властима формалну контролу над затвором Баграм у којем се налази више хиљада талибана и осумњичених за тероризам.

Председник Авганистана Хамид Карзаи поздравио је предају контроле над јединим великим затвором у тој земљи којим су управљале САД, сматрајући да то представља победу за авганистански суверенитет.

Свечана предаја контроле одржана је у затвору, који се налази поред америчког аеродрома у Баграму, северно од Кабула.

САД су већ предале Авганистану контролу над већином од више од 3.000 затвореника пре 9. марта, када је потписан споразум о преносу управе. Вашингтон је недавно суспендовао трансфер нових затвореника, вероватно због неслагања с Кабулом, који доводи у питање дуготрајно притварање осумњичених без подизања оптужнице.

До сада су Американци предали 3.082 затвореника, а после договора из марта и даље траје процес предаје 600 затвореника.

Војска САД ће задржати 50 неавганистанских затвореника на које се не односи споразум, а који ће бити смештени у малом делу затвора којим ће управљати Американци. Верује се да међу њима има Пакистанаца и других странаца ухваћених у Авганистану или пребачених у Баграм из других земаља.

Американци страхују да ће авганистанске власти једноставно пустити неке затворенике.  Баграм је често изазивао контроверзу, као када је ове године више стотина примерака Курана и другог верског материјала из затворске бибилотеке изнето и спаљено. Догађај је изазвао серију антиамеричких протеста широм Авганистана, у којима је погинуло шест америчких војника.

САД и њихови савезници постепено повлаче своје војнике из Авганистана и очекује се да ће одговорност за безбедност у земљи авганистанске снаге у потпуности преузети до краја 2014. године.

Претње принцу Харију

Талибани у Авганистану су запретили да ће учинити све што је у њиховој моћи како би отели или убили британског принца Харија, који је стигао прошле седмице у Авганистан, где ће пилотирати борбеним хеликоптером типа "апач".

Унук краљице Елизабете распоређен је на четири месеца у Авганистану, у војном кампу "Бастион", у провинцији Хелманд, где ће учествовати у борбама против талибанских екстремиста, пренела је агенција Ројтерс.

"Употребићемо сву нашу моћ да га се отарасимо, или ћемо га убити или отети", рекао је портпарол талибана Забихулан Муџахид.

Муџахид је додао да је талибанским командантима у Хелманду речено да ураде све што могу да би га (принца) елиминисали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи