Читај ми!

Сиријски калифат

Исламске борце који ратују на страни сиријских побуњеника уопште не занима борба против Асадовог режима, рекао француски лекар Жак Бере који је боравио у Алепу. После ваздушних напада сиријске војске у Алепу је оштећен водовод, тако да велики део града нема воде.

Француски хирург Жак Бере, један од оснивача "Лекара без граница", који се недавно вратио из Алепа где је помагао цивила, каже да свете ратнике из иностранства који се боре на страни побуњеника уопште не занима Башар ел Асад.

У интервјуу агенцији Ројтерс, Бере је рекао да је разлику од његовог претходног боравка у Сирији раније ове године, када је радио у градовима Хомс и Идлиб, већину рањеника сада чине побуњеници, а половина није била из Сирије.

"То је заиста чудно. Они директно говоре да их уопште не занима борба против режима Башара ел Асада, већ да хоће да створе исламску државу са шеријатским правом која би постала део светског емирата", каже Бере.

Он додаје и да је међу борцима наишао и на младиће из Француске које је инспирисао Мухамед Мерах, терориста који је у Тулузу убио седморо људи у марту ове године.

Тврдње француског хирурга повећале су страховање западних влада и неколико арапских режима, да сукоб у Сирији привлаћи све више "светих ратника" који су спремни да воде свети рат и умру за ислам.

Према писању светских медија у Сирији се налази све више "светих ратника" који су ратовали у Авганистану, Ираку, Либији и Чеченији и који сада на новом терену примењују већ "стечена знања" у изради импровизованих бомби и герилским акцијама.

Амерички магазин Тајм недавно је објавио да француски обавештајци прате милитанте који из Француске иду у Сирију како би се прикључили побуњеницима.

Француске службе су упозориле земље Блиског истока, да би после Ирака, Авганистана и Јемена, могле да постану терен за обуку терориста повезаних са Ал Каидом.

Салафи џихади, екстремистичка група из Јордана повезана са Ал Каидом, запретила је "убилачким нападима" у суседној Сирији са циљем обарања председника те земље Башара ел-Асада.

"Наши борци долазе по тебе", поручио је Асаду вођа Салафи џихадија, Мохамад ел Шалаби - познатији као Абу Сајаф, током демонстрација испред седишта јорданске владе у Аману

Неколико припадника Салафи џихадија повезано је са Ал Каидом и борило се против америчких снага у Ираку и Авганистану током последњих 10 година.

Абу Сајаф је 2004. године осуђен на затворску казну због планирања напада на јорданске ваздухопловне базе у којима раде амерички војни инструктори. Одслужио је казну и прошле године је изашао из затвора.

Алеп без воде

Авиони сиријске војске бомбардовали су данас Ханану, стамбени део Алепа, и на десетине људи је погинуло и рањено, тврде опозициони активисти.

Они су рекли да је једна стамбена зграда уништена у Ханану, једном од неколико источних делова Алепа који се налазе под контролом побуњеника.

За сада није јасан тачан број жртава и рањених, али у току је извлачење тела и рањених испод рушевина.

У нападу је уништен и главни водовод, што је изазвало озбиљне несташице воде у Алепу, додају активисти.

Према сведочењу очевидаца и побуњеника сиријска војска све чешће користи авионе, хеликоптере и артиљерију у нападима на побуњенике, а тек онда шаље пешадију у насеља где се налазе побуњеници.

Недавно су опозиционе снаге изнеле тврдње да су одсекли линије снабдевања за неколико дивизија Асадових снага са укупно 100 хиљада војника, због чега они не могу много да се крећу, већ само да бомбардују побуњеничке положаје близу својих база.

Широка дипломатска акција око смиривања сукоба у Сирији се наставља, али без видљивог краја и помирења става кључних земаља.

Америчка државна секретарка је одбила текст руске резолуције о Сирији, "јер не притиска довољно Башара ел Асада" и приликом посете Москви рекла да Асаду треба показати зубе, јер он стално игнорише притиске и "наставља да убија свој народ".

Како јавња иранска агенција Мехр, међународни посредник за Сирију Уједињених нација и Арапске лиге Лахдар Брахими је после посете Дамаску одлучио да иде и у Техеран, који је уз Египат, Турску и Саудијску Арабију показао интересовање за посредовање у сиријском сукобу.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи