Читај ми!

Устаници оборили авион и хеликоптер

Сиријски побуњеници тврде да су оборили један борбени авион и хеликоптер. Јутрос убијено најмање 19 цивила у нападу безбедносних снага на циљеве у Алепу, док је у провинцији Дамаск пронађено 37 тела. Побуњеници тврде да су пресекли линије за снабдевање за око 100 хиљада Асадових војника.

Припадници Слободне сиријске армије објавили снимак обореног авиона регуларне сиријске војске, а тврде да су оборили и један борбени хеликоптер.

Устаници тврде да су оборили борбени авион марке "миг 21" у провинцији Идлиб као и "тешко наоружани хеликоптер", а приказали су и снимак убијеног пилота који је искочио из авиона.

Побуњеници тврде да су авион оборили ватром из тешког митраљеза док је узлетао из војне ваздухопловне базе Абу Тухур коју су они, наводно, опколили.

Слободна сиријска војска тврди да је оборен још један авион у провинцији Хама, али ту вест нико није могао да потврди.

Раније је пао још један сиријски војни авион за који побуњеници тврде да је оборен, док режимске снаге тврде да се срушио због квара.

Опозиционо активисти и представници Слободне сиријске војске тврде да се побуњеничке оружане снаге консолидују и да имају све више успеха.

Према за сада још непровереним информацијама, побуњеници су својим акцијама успели да пресеку линије снабдевања Асадових снага, па је неколико дивизија са око 100 хиљада војника практично онеспособљено за озбиљније ратне операције, већ само могу да бомбардују и делују око својих база.

У зору су настављени напади режимске војске која је гранатирала неколико зона под контролом побуњеника у граду Алепу где је страдало 19 цивила и делове главног града Дамаска, где је откривено 37 тела.

Активисти преносе да је изнад дела Дамаска који су напале владине снаге видљив густ облак дима пошто је тај део града засут артиљеријском и минобацачком ватром.

На терену се могу видети и хеликоптери сиријске војске који надлећу тај део Дамаска.

Активисти јављају да се јутрос догодило жестоко бомбардовање режимских снага у четвртима главног економског града Алепа, које већ неко време трпе и несташицу хране, јавио је АФП.

Истовремено, побуњеници одговорају нападом на војни аеродром у Букамали који настоје да ставе под своју контролу.

Опсерваторија за људска права је да је број страдалих у офанзиви сиријске војске по положајима побуњеника од 20. јула одавно премашио 26.000.

Војска је од тада успела да их протера са неколико тачака у граду, укључујући и једну од кључних позиција у четврти Салахедин, али су и даље остала снажна упоришта побуњеника на више места.

Један високи званичник сиријске војске у понедељак је најавио да ће снагама безбедности бити потребно 10 дана како би преузели контролу над читавим градом.

Најновији талас насиља генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун назвао је бруталним заокретом ситуације и позвао владе земаља да помогну у окончању рата у тој земљи.

Бан је оптужио земље које шаљу оружје у Сирију, додајући да они који наоружавају обе стране у Сирији шире беду и ризик од нежељених последица.

"Колико још људи треба да погине да би Асад променио курс? Како да покажемо наоружаним групама да будућност земље не лежи у сукобима већ у постављању нових темеља који ће гарантовати слободу и правду", упитао је генерални секретар УН.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган оптужио је сиријски режим да је постао "терористичка држава" и рекао да Турска не може себи да дозволи "луксуз да буде индиферентна" према сукобу који разара њеног јужног суседа.

Ердоган је поново осудио "масовне масакре" сиријског режима над својим народом. "Башар је до гуше у крви својих суграђана", подвукао је турски премијер чија је земља примила више од 80.000 сиријских избеглица.

Египатски председник Мухамед Морси је на састанку шефова дипломатије арапских земаља у Каиру рекао да Асад треба да извуче "поуку из недавне прошлости" и оде с власти пре него што то буде касно, мислећи на судбину ауторитарних режима који су пали током Арапског пролећа.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи