Читај ми!

Новинари осумњичени за шпијунажу

Либијска милиција оптужила је двојицу британских новинара за шпијунажу. Новинари су радили за иранску телевизију "Прес ТВ" и ухапшени су пре две недеље у Мисрати, због тога што нису имали уредне дозволе за боравак.

Двојица британских новинара иранске телевизије "Прес ТВ", ухапшени прошлог месеца у Либији, сумњиче се да су били шпијуни, рекао је у Триполију Фарадз ел Свелхи, командир бригаде "Свелхи", милиције која је и заточила новинаре.

"Верујемо да су они шпијуни", рекао је Свелхи и додао да је још рано да каже за коју су земљу шпијунирали, али ће то бити утврђено у истрази.

"Након што смо окончали истрагу, предаћемо их државним властима да против њих поведу судски процес", рекао је Свелхи.

Двојица заточених новинара идентификовани су као Николас Дејвис и Герет Монтгомери Џонсон.

Они су ухапшени у Мисрати 22. фебруара, око 200 километара источно од престонице Триполија. Сада су заточени у Триполију, где је база "Свелхи" бригаде.

Ел Свелхи је рекао да двојица новинара нису имали оверене либијске улазне визе у својим пасошима и да је код њих пронађена опрема коју користи израелска војска.

Представница британског министарства спољних послова, замољена за коментар у вези хапшење новинара, потврдила је да је реч о британским држављанима и да су представници британског конзулата у Либији били са њима у контакту да би им пружили помоћ.

Нова масовна гробница

Либијски комитет за нестале особе саопштио је да је пронашао масовну гробницу са остацима тела 163 особе погинуле током сукоба 2011. године, у којима је свргнут режим Моамера Гадафија.

"Откриће 163 тела ван оних 400 несталих из области источне Либије је невероватна ствар", рекао је АФП-у члан овог комитета Махер Варфали не прецизирајући где је пронађена масовна гробница.

Председник комитета Омар Абделхалек Обеиди, који је и форензичар, изјавио је да су тела извађена из масовне гробнице у пустињском граду Бин Џавад, источно од Сирта где је Гадафи заробљен и убијен 20. октобра.

"Ради се о телима побуњеника који су изгубили животе у фебруару и марту 2011. у Бреги, Рас Лануфу, Бин Џаваду и у предграђима Сирта", додао је Обеиди.

Он је рекао да се на неким телима видљиви знакови погубљења док су друге погинуле у борби.

Ексхумација је изведена уз помоћ Уједињених нација и у сарадњи са либијским министарством за нестале, закључио је Варфали.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи