Читај ми!

Пораз Ахмадинежада

Присталице ултраконзервативног ајатолаха Хамнеија победиле на парламентарним изборима у Ирану. Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад доживео је тежак пораз са око 25 одсто освојених гласова. На основу 90 одсто пребројаних гласова, присталице врховног верског вође Алија Хамнеија добиле три четвртине места.

Председник Ирана Махмуд Ахмадинежад доживео је тежак пораз на парламентарним изборима, јер ће имати највише 25 одсто места у парламенту,  док су, на основу 90 одсто пребројаних гласова, присталице врховног верског вође ајатолаха Алија Хамнеија добиле три четвртине места.

Тако је у одмеравању снага две конзервативне струје у Ирану убедљиву победу однела оне конзервативнија, а реформисти су углавном бојкотовали изборе, преносе стране агенције.

Аналитичари не очекују да ће после избора доћи до битнијих заокрета у спољној политици земље, ни у спору са западним державама око нуклеарног програма, али би резултат гласања могао битно да утиче на председничке изборе наредне године.

Према прелиминарним резултатима, Ахмадинежад је изгубио изборе и Техерану, где је од 30 добио само 11 места.

Присталице Хамнеија победиле су и у светим градовима Кому и Машхаду, а имају већини и у Исфахану и Табризу, где је на прошлим парламентарним изборима Ахмадинежад добио 90 одсто гласова.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи