Читај ми!

Сиријци беже у Либан

Око 2.000 људи пешице бежи из Сирије у Либан, саопштио Високи комесаријат УН за избеглице. На либанској граници чула се тешка артиљерија из правца оближњег сиријског града Кусаир. Црвени крст почео да дели помоћ око Хомса.

Бежећи од насиља у Сирији, око 2.000 избеглица прешло је границу северног Либана, рекао је Ројтерсу представник Високог комесаријата за избеглице УН.

"Између 1.000 и 2.000 Сиријаца стиже у Либан", рекао је британској агенцији Жан Пол Каваљери, заменик портпарола УНХЦР-а у Либану.

"Тај број ће постати јаснији током наредних часова. Оно што сам вам рекао сазнали смо од наших екипа на терену и од локалних власти", додао је Каваљери.

Очевидац Ројтерса на либанској граници чуо је раније данас тешку артиљерију из правца оближњег сиријског града Кусаир и видео како углавном жене и деца пешице беже у правцу Либана.

Истовремено, заливске земље и Русија ће утврдити нови датум за састанак министара спољних послова поводом кризе у Сирији, саопштио је данас подсекретар кувајтског министарства спољних послова, Халед ал-Џаралах, а пренео АФП.

Кувајтски министар спољних послова Шеик Сабах Халед Ал-Сабах рекао је у четвртак у парламенту да ће тај састанак бити одржан у Ријаду 7. марта, међутим Џаралах је изјавио да је састанак одложен.

Подела помоћи у селима око Хомса

Тимови Црвеног крста и Црвеног полумесеца почели су да дистрибуирају помоћ у селима око сиријског града Хомса, саопштио је Међународни комитет Црвеног крста (МКЦК).

Тимови планирају да пређу у подручја у која су се склонили избегли из четврти Баба Амр, најугроженије области Хомса која је недељама под опсадом сиријске војске, преноси Ројтерс.

"Помоћ је испоручена у селу Абел удаљеном три километра од Хомса", рекао је портпарол МКЦК-а Хишам Хасан.

Хуманитарни радници планирају да уђу у округе Ал Иншахат и Ал Тавзи у Хомсу како би помогли породицама које су избегле из Баба Амра.

"То је позитиван корак, али ми желимо данас да уђемо у Баба Амр", додао је Хасан и навео да хуманитарна помоћ садржи намирнице, ћебад и хигијенске пакете.

Према подацима УН, у Сирији је, од почетка антирежимским протеста средином марта прошле године, убијено више од 7.500 људи, док активисти тврде да је страдало преко 8.000 особа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи