Читај ми!

Потрага за жртвама несреће

Пронађена и шеснаеста жртва судара возова у Пољској, у којима је било око 350 путника. Ујутру су спасиоци престали да траже преживеле, пошто пси трагачи више нису налазили никакве знаке живота. Не искључује се могућност да у олупинама има још тела жртава несреће. Понедељак и уторак дани жалости.

Спасилачке екипе које од синоћ прегледају место трагичне железничке несреће у којој су се чеоно сударила два путничка воза на југу Пољске нашле су у демолираним вагонима и шеснаесту жртву. Председник Пољске Броњислав Коморовски прогласио је 5. и 6. фебруар за дане жалости у целој земљи.

У судару воза на линији Варшава-Краков са путничким возом који је из Кракова ишао за Пшемисл, синоћ око 21 час крај места Шчекоћини погинуло је 16 путника, а 58 људи повређено.

Воз који је долазио из смера Варшаве је, из за сада непознатих разлога, уместо својом возио по прузи у супротном смеру.

Према саопштењима из 15 болница у оближњим местима у које су повређени превезени, више од половине повређено је тешко и лекари страхују да биланс 16 жртава није и коначан.

Обојица машиновођа преживела су несрећу, један без повреда, док је други превезен у болницу, јавио је пољски радио. 

На месту трагичног судара две композиције у којима је било око 350 путника, међу њима и странци, држављани Украјине, Шпаније, Француске и САД, целу ноћ радило је 450 спасилаца из пољске Ватрогасне страже, 35 екипа хитне помоћи и 100 полицајаца.

Ујутру су спасиоци престали да траже преживеле, пошто специјално обучени пси више нису налазили никакве знаке живота. Од поднева тешка техника диже вагоне који су избачени силином удара из шина, демолирани као хармонике а преко њих се заглавиле локомотиве.

Званичници не искључују могућност да у олупинама возова пронађу још тела жртава несреће. 

Пре 18 година, на истој прузи, свега неколико километара даље такође су се слично сударила два воза, али тада је погинуо један човек а осморо је повређено.

На место несреће дошли су током ноћи премијер Доналд Туск са министрима здравља, саобраћаја и унутрашњих послова, а председник Пољске Броњислав Коморовски обилази данас повређене у болницама.

Најтежу железничку несрећу Пољска памти из 1980. године када је близу места Торуњ на северу земље путнички воз ударио у теретну композицију са празним вагонима. Тада је погинуло 67 људи а 62 је повређено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи