Читај ми!

Чеси поштују кокошија права

Од почетка године Чешка је вратила Пољској и Мађарској 2,7 милиона јаја, јер нису поштовани европски стандарди о величини кавеза за коке носиље. У конвенционалним кавезима за једну кокошку је предвиђено 550 квадратних центиметара, а по новом је то 750 центиметара.

Чешка је од почетка године вратила Пољској и Мађарској 2,7 милиона јаја из одгоја који не испуњавају европске стандарде о величини кавеза. Гајење кока носиља у већим кавезима је у земљама Европске уније обавезно од почетка ове године, подсетио је чешки привредни сајт Ихнед.

Пропис о томе донет је још пре 13 година, али се не поштује у половини земаља ЕУ. Европска комисија је у јануару запретила тим земаљама казном уколико не поправе стање.

Комисија истиче да Француска, Шпанија, Белгија, Бугарска, Кипар, Мађарска, Италија, Литванија, Малта, Холандија, Пољска, Португалија и Румунија, имају око 51 милион "заточених" кокошака у старим, неодговарајућим кавезима.

У конвенционалним кавезима за једну кокошку је предвиђено 550 квадратних центиметара, а по новом је то 750 центиметара. Не ради се ни о каквим луксузним крлеткама, разлика је једва за трећину. Према норми, кокошка у напредном еврокавезу мора да има на располагању и легло или гнездо.

Јаја се, према живинарима, ни на који начин не разликују. Разлика је само у условима гајења и касније у цени. У већини земаља се део фарми припремио за нова правила.

"Постоји списак Европске комисије, који се стално допуњује, у коме су наведена предузећа која испуњавају услове", рекао је портпарол чешке Државне ветеринарске управе Јосеф Дубен.

Јаја из неодговарајућег одгоја не смеју да се извозе и могу да се користе само за производе од јаја у земљи порекла. "Јаја, наравно, нису штетна по здравље, али наш задатак је такође да надгледамо исправност ознака и норми", објаснио је Дубен.

Контроле је до одређене мере иницирало министарство пољопривреде и сама влада која је уредбом позвала увознике прехрамбених производа да сваку пошиљку из земаља ЕУ пријаве 24 сата раније регионалној ветеринарској управи.

У Пољску је враћено око два милиона јаја, а остатак је ишао у Мађарску.

"Земље се деле на оне које поштују стандарде и оне које је 'баш брига'. Уколико би се јаја ових других пустила на тржиште, онда би они који су испунили норме инвестирали у нове кавезе и чија је производња скупља био би у неповољнијем положају", указао је председник Пољопривредне коморе Јан Велеба.

Оригиналне мере се, према неким вестима, спрема да уведе Белгија, која намерава да јаја из неодговарајућег одгоја - фарба.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи