Читај ми!

Jeмен добио новог председника

Са освојених 99,8 одсто гласова и као једини кандидат, Абд-Рабу Мансур Хади изабран за новог председника Јемена. Хади положио заклетву пред парламентом, а у понедељак ће бити инаугурисан када ће му бивши председник Јемена Али Абдулах Салех званично уступити власт.

Нови председник Јемена Абд-Рабо Мансур Хади положио је заклетву пред парламентом обавезујући се да ће "сачувати јединство земље, њену независност и територијални интегритет", јавила је државна телевизија, а преносе агенције.

Једини кандидат на председничким изборима у Јемену, одржаним 21. фебруара, Абд-Рабу Мансур Хади освојио је 99,8 одсто гласова, саопштила је Изборна комисија те земље.

Досадашњи заменик председника Алија Абдулаха Салеха, који је на власти био 33 године, добио је 6.635.192 гласа, односно 66 одсто гласачког тела, колико је изашло на изборе.

Нови председник званично ће бити инаугурисан за председника у понедељак када ће му Салех званично уступити власт.

Салех, који је од јануара прошле године покушавао да угуши протесте на којима је тражен његов одлазак, у новембру је потписао споразум о постепеном уступању својих овлашћења што је био уједно и резултат међународних притисака да се повуче.

При том је Салех пристао на мирну предају власти у замену за имунитет од кривичног гоњења.

У атентату у јуну прошле године Салех је задобио тешке опекотине због којих је прошлог месеца отпутовао на лечење у САД.

Салех се приликом одласка у САД извинио својим сународницима за "све недостатке" током његове дугогодишње владавине и поручио да ће се вратити у земљу.

Очекује се да ће и нови јеменски председник као и Салех, који важи за савезника САД у борби против огранка Ал Каиде у Јемену, наставити са уништењем екстремиста који већ дуже време изводе нападе у земљи и прете да увуку ту сиромашну земљу у грађански рат.

Амерички председник Барак Обама оценио је да је долазак новог председника у Јемену, Абда Рабоа Мансура Хадија, нови почетак за ту државу.

"Јеменски народ је успео да дође до новог почетка, али остаје још много посла да се учини у периоду транзиције", рекао је Обама и додао да је звао телефоном новог председника да му упути честитке и да му каже да настави напоре као успостављању боље будућности земље.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи