Иран, пуном паром напред

Иран је убрзао производњу обогаћеног уранијума, тврди ИАЕА. Нови талас хистерије на западу, који сматра да Иран прави атомску бомбу. Техеран не дозвољава приступ "кључним" центрима.

Поверљиви извештај Међународне агенције за атомску енергију је "процурео" у јавност свега дан потшо су се инспектори те агенције УН разочарани вратили из Техерана, пошто им Иранци нису дозволили да приђу "кључним" постројењима аатомског програма у Парчину.

У тајном извештају УН, који је истовремено објавило сијасет медијских кућа на западу и у који је Интернет портал Радио-телевизије Србије имао увид, наводи се да је у последња три месеца Иран успео да у процесу обогаћивања уранијума дође до тачке од 20 одсто, што је већ јако близу "зони" у којој може да произведе нуклеарно оружје.

Највећи део тајне производње, наводи се у извештају, одбија се у подземном комплексу Фордов, дој је појачана активност забележена и у нуклеарном центру Натанц.

Укупно, Иран је до сада произвео пет и по тона ниско обогаћеног уранијума и око 109 килограма уранијума обогаћеног до границе од 20 одсто. За производњу нуклеарних бојевих глава, Техерану, ако уопште иде тим правцем, треба уранијум чистоће 90 одсто.

Нови извештај УН, иако се у њему не наводе никакви нови и посебно сензационални налази изазвао је нови талас хистерије на западу, који балансира између дипломатије и отворених претњи ваздушним ударима.

Истовремено, Русија сматра да распаљивање страсти око иранског нуклеарног програма представља пуку маску за покушај свргавања режимаа.

Ипак, један од детаља који би могао бити забрињавајући је "нестанак" 20 килограма уранијума из једне од истраживачких лабораторија у Ирану. Техеран никада није дао озбиљно објашњење шта се десило са тим уранијумом.

 

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи