Читај ми!

"Епл" израбљује раднике у Кини?

Откривено да радници у "Епловим" фабрикама у Кини раде у нехуманим условима, за минималне плате и са опасним токсинима. Демонстранти испред "Еплове" пословне зграде у Калифорнији траже "етички ајфон".

Само неколико недеља пошто је свет обишла прича о томе како је недавно преминули први човек Епла Стив Џобс, објаснио Бараку Обами зашто није реално да се послови америчких компанија из Кине врате у Америку, уследио је неочекивани обрт.

После тврдњи да су кинески радници спремни да раде колико треба, чак и да спавају у фабричком кругу, сада се показује и друга страна медаље.

Откривено је да пола милиона кинеских радника у "Епловим" фабрикама у Шенжену у провинцији Гуангдонг ради прековремено, више од 60 сати недељно, за минималне плате.

Руководиоци их третирају нељудски, а у трећини постројења користе се опасни токсини у производњи, који изазивају озбиљна неуролошка оштећења.

Испред зграде компаније у Калифорнији, демонстранти траже такозвани "етички ајфон".

"Овде смо јер не можемо да поднесемо истину о условима у којима су настали еплови уређаји. Радници заслужују добру плату и безбедне услове рада", "Људи морају да буду свесни шта се догађа, а инвеститори можда више неће хтети да улажу у Епл"', кажу демонстранти.

Компанија обећава највише стандарде рада и њихов стални надзор. У току је независна истрага услова у кинеским фабрикама.

"Желимо да елиминишемо доказе типа 'рекла - казала', каквих је много. Зато ћемо начинити први статистички извештај о пословању у Епловим фабрикама у Кини", каже Орет Ван Херден из Удружења за поштовање рада.

У међувремену је кинеска компанија "Провју технолоџи" покушала да забрани продају "ајпеда" у Шангају, јер је, како тврди, управо она власник имена те робне марке, коју је "Епл" на сумњиви начин купио 2009. године.

Забрана продаје није успела, па је кинеска фирма поднела тужбу суду у Калифорнији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи