Читај ми!

Свет притиска, Асад не одступа

Најмање 39 особа погинуло у сукобима демонстраната и владиних снага широм Сирије. Амерички државни секретар Хилари Клинтон поручила сиријском председнику Башару Асаду да ће платити "скупу цену" за нарушавање људских права народа Сирије.

Најмање 39 људи убијено је данас у насиљу у Сирији, где се одржавају демонстрације широм земље, јавила је једна сиријска невладина организација.

У провинцији Хама, у центру земље, снаге режима Башара Асада убиле су 18 људи, од којих седморо из исте породице, навео је шеф Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдел Рахман.

У Хомсу, граду који је био у центру побуне против режима и који је 21 дан под артиљериском паљбом, погинуло је осам цивила, као и још један цивил у месту Кушеир, у истоименој провинцији.

У месту Растан убијено је седам војника у нападу побуњеника против оклопних возила, навела је та невладина организација.

Демонстрације су одржане у упориштима 11-месечне побуне као што су Дера, Хама и Идлеби Деир Езор.

Демонстранти су носили транспаренте с порукама међународној заједници: "Ако је војни избор тежак, шта кажете о хуманитарном избору", или "Хистерична машина смрти суочава се са усклицима за слободу".

Демонстранти желе да скрену пажњу на тешку хуманитарну ситуацију у више квартова у Хомсу, где су у бомбардовању убијене стотине људи од 4. фебруара и где становници немају ни воду ни струју, а понестаје им и хране.

Клинтонова прети Асаду

У међувремену, у Тунису су се окупили "Пријатељи Сирије", односно министри спољних послова земаља чланица Арапске лиге, Европске уније и САД, да расправљају о актуелној ситуацији у тој земљи.

На конференцији није било министара из Русије и Кине, које су недавно у Савету безбедности УН блокирале усвајање резолуције за коју су рекле да је једнострана, пошто осуђује само власти у Дамску.

Државни секретар САД Хилари Клинтон упозорила је Асада да ће "скупо платити" то што се оглушава о захтеве међународне заједнице и крши људска права сиријског народа. Она је позвала на бојкот сиријске нафте, нових инвестиција, као и на евентуално затварање страних амбасада и конзулата по тој земљи.

Француски министар иностраних послова Ален Жипе најавио је да ће Европска унија од понедељка замрзнути средства Сиријске централне банке као део пакета пооштравања снакција против сиријског режима.

Генерални секретар Арапске лиге Набил Араби је позвао Савет безбедности УН да хитно усвоји резолуцију у којој би се захтевао прекид ватре у Сирији.

Лидер опозиционог Сиријског националног савета Бурхан Галиун позвао је на наставак побуне у Сирији све док сиријски председник Башар Асад не буде свргнут са власти или не преда власт на начин који је предвиђен планом Арапске лиге.

Галиун је отишао и корак даље и у говору пред "Пријатељима Сирије" говорио о томе како ће Сирија да изгледа "после Асада".

"Нова Сирија биће децентрализована, демократска грађанска држава, која неће бити власништво ниједне секте, деноминације или групе", изјавио је Галиун.

Министар иностраних послова Турске Ахмет Давутоглу позвао је свет да "пронађе начин да сиријском режиму ускрати средства којима чини злочине над својим народом".

Катарски министар иностраних послова Шеик Хамад бин Јасим ал Тани, рекао је да треба формирати арапске снаге које би допринеле успостављању мира у Сирији и омогућиле упућивање помоћи сиријском народу.

Делегација Саудијске Арабије напустила је конференцију у Тунису, због "неактивности" учесника, пренела је Ал Арабија. Одлазећи са састанка, саудијски министар спољних послова принц Сауд Фајсал рекао је да концентрисање само на хуманитарну помоћ Сирији "напросто није довољно" и да би "давање оружја сиријској опозицији да се брани била сјајна идеја".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи