Читај ми!

Војска без поштеде за правоверне

Врховни суд Израела донео је одлуку којом ће сви Израелци морати да служе војску. Тиме је ван снаге стављен такозвани "Тал-закон", којим су од војске били ослобођени ултраортодоксни Јевереји.

Од августа ове године и улатраортодоксни Јевреји мораћe да служе војску, одлучио је Врховни суд Израела.

Одлука Врховног суда назива се историјском, а образложена је старозаветним цитатом: "Ако твоја браћа одлазе у рат, хоћеш ли ти да им се не придружиш, пренела је Верска информативна агенција Израела.

Ултраортодоксним Јеврејима је, подсећа се, још од оснивања Израела, такозваним "Тал-законом", дато право да се "посвете само вери".

Око 13 одсто, или око 71.000 "врло побожних" младих Јевреја, прошле године било је ослобођено војне службе.

Они годинама похађају верску школу "Јешива" и због тога нису у стању, како истичу, да буду војници. Осим тога, не желе да буду у војсци где нема одвојености војника мушкараца од војника жена, јер њима, како се наводи, вера не допушта да бораве заједно на једном месту.

Каткада војници морају да се ангажују суботом, што верници сматрају скрнављењем од Бога одређеног дана одмора, шабата.

Иначе, ултраортодоксни Јевреји не признају ни постојање државе Израел. Према њиховом уверењу државу је могао да оснује само месија.

Верници су огорчени одлуком Врховног суда, а две партије ултраортодоксних, које у израелском парламенту имају 16 од 120 посланика, прете дестабилизацијом владе. Рачуна се, такође, да ће многи од њих пружити отпор мобилизацији.

Верски фундаменталисти у последње време изазивају све више инцидената на јавним местима тако што у градским аутобусима не дозвољавају да жене седе на седиштима испред мушкараца.

Када је једна од жена то одбила, настала је пометња да је и полиција морала да интервенише.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи