Читај ми!

Паштуни бесне, Обама се извињава

Троје авганистанских цивила је погинуло, а један авганистански војник се придружио протестима и убио двојицу НАТО војника. Талибани позвали Авганистанце да нападају "снаге агресора" и убијају, туку и заробљавају стране војнике. Обама се извинио Авганистанцима због спаљивања Курана.

Најмање три особе убијене су на протестима због паљења Курана у америчкој ваздухопловној бази Баграм, док је један авганистански војник, који се придружио протестима, усмртио два војника НАТО на истоку земље.

Талибани су позвали на убијање страних војника у Авганистану, пошто су примерци Курана спаљени у једној америчкој војној бази у тој земљи. Талибани су позвали и припаднике снага безбедности да се крену у борбу против страних војника.

"У циљу заштите свете књиге... треба да храбро нападате војне базе агресора и њихове конвоје, да их убијате, заробите, тучете и очитате им лекцију, тако да се никада више не усуде на увреде свети Куран", наводи се у саопштењу талибана.

Два демонстранта су убијена, а седам је рањено кад је полиција отворила ватру у округу Дех Равуд у југоисточној провинцији Урузган, саопштио је портпарол провинцијске владе Сајед Маруф Хамдарад.

На западу земље, погинуо је један Авганистанац, а седам особа је рањено кад су учесници демонстрација напали америчку базу у округу Когијани у провинцији Баглан, саопштиле су локалне власти.

Неколико хиљада окупљених демонстраната је напало француску, норвешку и америчку базу, а током насилних протеста уништаване су продавнице, зграде и аутомобили.

Међународне снаге НАТО-а у Авганистану (ИСАФ) саопштиле су да су два њена припадника убијена кад је на њих отворио ватру авганистански војник у источној провинцији Нангархар.

Упитан да ли су протести, који се организују трећи дан за редом због паљења Курана, повезани са убиством војника НАТО-а, портпарол ИСАФ-а је само одговорио да демонстрације трају и у тој провинцији.

Према изјавама сведока и западних војних извора, авганистански војник се придружио протестима и отворио ватру на стране војнике, од којих је двојицу усмртио, а затим побегао.

Укупно је 12 Авганистанаца убијено, а 17 је рањено од почетка тродневних протеста.

Авганистанско министарство унутрашњих послова за најмање једно убиство окривило је "стране чуваре у кампу Феникс", америчкој бази источно од Кабула коју су учесници протеста напали.

Мада су позвали на убијање страних војники, талибани су у среду агенцији Франс прес рекли да иако најоштрије осуђују скрнављење Курана, тај догађај неће утицати на преговоре у Катару, где је отворено талибанско предстваништво, чији је циљ да се започну мировни преговори са САД.

Обамино извињење

Авганистански председник Хамид Карзаи захтева суђење и кажњавање одговорних за спаљивање Курана у бази Баграм.

Амерички председник Барак Обама послао је писмо председнику Авганистана Хамиду Карзаију, у којем му се извињава због спаљивања примерака Курана у америчкој војној бази у Авганистану.

"Вама и авганистанском народу упућујем најискреније извињење и желим да изразим дубоко жаљење због инцидента", наводи се у Обамином писму, према саопштењу Карзаијеве канцеларије.

"У писму је председник изразио наше жаљење и извињење због инцидента у коме је верски материјал ненамерно спаљен у ваздушној бази Баграм", саопштио је портпарол Беле куће Томи Витор.

Обама обећава да ће бити предузети адекватни кораци како се тако нешто не би поновило, укључујући позивање на одговорност оних који су криви за инцидент, додаје се у саопштењу из Кабула.

Куран запаљен грешком? 

Заповедник америчких снага у Авганистану генерал Џон Ален наредио је да се спроведе истрага о овом инциденту, истичући да је верски материјал, узет из библиотеке притворске јединице поред базе Баграм, запаљен грешком.

Неименовани амерички званичници, упознати с инцидентом, рекли су међутим, да је војска уклањала примерке Курана из затвора у Баграму због сумње да су их затвореници користили за размењивање порука.

Заједнички истражни тим Међународних снага у Авганистану (ИСАФ) и авганистанске владе у среду је посетио затвор како би установио све околности у вези са овим догађајем.

"Посета је изузетно важан први корак у решавању овог питања и захвалан сам председнику Хамиду Карзаију на његовој подршци за слање ове групе представника да нам помогну", рекао је генерал Ален.

Авганистан је дубоко религиозна земља где и мање увреде на рачун ислама доводе до насилних протеста, а спаљивање Курана се сматра вређањем Бога.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи