Читај ми!

Пресуда Мубараку 2. јуна

Пресуда за саучесништво у убиству демонстраната бившем председнику Египта Хоснију Мубараку биће изречена 2. јуна. Мубарак одбио да се обрати суду на завршном рочишту. Тужиоци захтевају смртну казну.

Египатски суд саопштио је да ће 2. јуна бити изреченa пресуда бившем египатском председнику Хоснију Мубараку, коме се суди због саучесништва у убиствима демонстраната током 18-дневних демонстрација фебруара 2011. године.

Мубарак је свргнут с власти после демонстрација у којима је, према званичним државним подацима, погинуло око 850 људи, а власт је преузео Војни савет.

Његов адвокат је на завршом рочишту рекао да је Мубарак и даље председник, што значи да је седмомесечно суђење неважеће.

Одбрана заступа став да се Мубараку, као шефу државе, може судити само за издају или на специјалном суду.

Сам Мубарак је данас одбио да се обрати суду. "Немам коментар. Оно што је адвокат рекао је довољно", рекао је Мубарак судији.

Тужиоци за Мубарака захтевају смртну казну.

Бивши египатски шеф државе, коме је суђење почело 3. августа прошле године, први је вођа свргнут у "Арапском пролећу" који је изведен пред суд.

Мубарак коме је оболело срце суђењу је присуствовао лежећи у болничком кревету, у којем га доносе у судницу. 

У египатској јавности било је критике суђења, јер, како неки сматрају, нису обезбеђени довољно јаки докази за оптужбе за убиства.

Поред Мубарака, суди се и његовом бившем министру одбране и још шесторици високо рангираних званичника безбедности. 

У одвојеном процесу, Мубараку, његовој двојици синова и једном сараднику суди се и за корупцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи