Читај ми!

АКТА на самрти?

Због великог противљења, Европска комисија је обуставила ратификацију Споразума о спречавању фалсификовања (АКТА) и упутила документ највишем европском суду.

Европска комисија је због великог противљења обуставила покушаје ратификације међународног Споразума о спречавању фалсификовања (АКТА) и упутила документ највишем европском суду да утврди да ли се тим споразумом крше права Уније.

Европски комесар за трговину Карел де Гухт рекао је да ће Европски суд правде разјаснити информације у вези са тим споразумом, као и да његово спровођење мора да буде потпуно сагласно са слободом изражавања и слободом интернета.

"Ова дебата мора да буде заснована на чињеницима, а не на дезинформацијама и гласинама које су доминирале на друштвеним мрежама и блоговима", рекао је Де Гухт.

Кључне земље Запада, укључујући 22 земље Европске уније, крајем јануара потписале су АКТА чији је циљ, како се тврди, да ускладе међународни стандарди у заштити ауторских права и интелектуалне својине, како би се сузбило фалсификовање и пиратерија.

Међутим, Европска унија се од тада суочила са неколико стотина протестних скупова, петицијом коју је потписало око два милиона људи и јавном осудом стављања потписа на АКТА, чији критичари сматрају да се под плаштом борбе против пиратерије уводи цензура интернета и угрожава право на приватност његових корисника.

Неколико кључних земаља, укључујући Немачку и Данску, одустало је од ратификације споразума после великих протеста широм Европе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи