Читај ми!

Саркози: Сад је доста!

Америчка новинарка Мари Колвин и француски фотограф Реми Ошлик погинули у бомбардовању Хомса. Смрт новинара у Сирији показује да је "сада доста" и да Асадов режим мора да падне, каже Никола Саркози. Опозиција тражи стварање "заштићених зона", и апелује на Русију да утиче на власт да дозволи пролаз хуманитарних конвоја.

Француски председник Никола Саркози рекао је да смрт два новинара у бомбардовању сиријског града Хомса показује да је "сада доста" и да режим сиријског председника Башара ел Асада мора да падне.

"Сазнао сам да су убијена два новинара од којих је један француски", рекао је Саркози.

Подсећајући да је у Сирији недавно убијен француски камерман, Саркози рекао је да то показује колико је важна слобода информисања и колико може бити тежак и опасан посао новинара.

"То показује да је сада доста. Овај режим мора отићи, нема ниједног разлога да Сиријци немају право да живе свој живот, да слободно бирају своју судбину", додао је Саркози.

Шеф британске дипломатије Вилијам Хејг рекао је да је дубоко шокиран вешћу о смрти новинара у Сирији и да то "страшно подсећа на патње сиријског народа".

Сједињене Америчке Државе осудиле су убиство новинара у Сирији и оцениле да је то "нови пример безочне бруталности режима" председника Башара ел Асада.

"Овај трагичан инцидент је нови пример безочне бруталности Асадовог режима", изјавила је агенцији Франс прес портпаролка Стејт департмента Викторија Нуленд.

Сиријске власти нису биле упознате са тим да су се страни новинари који су убијени у Хомсу уопште налазили у Сирији, рекао је сиријски министар за информисање Аднан Махмуд.

"Наше министарство није упознато о уласку или присуству Мари Колвин или Ремија Ошлика на сиријској територији. Затражили смо од надлежних власти у Хомсу да их потраже", рекао је Махмуд.

Министарство тражи од свих страних новинара који су илегално ушли (у Сирију) да се пријаве најближем центру за имиграцију да регулишу свој статус у складу са важећим законима", додао је министар.

Америчка новинарка Мари Колвин и француски фотограф Реми Ошлик погинули су приликом данашњег бомбардовања Хомса.

Позната по томе што је волела да буде у центру догађања и по храбрости на борбеној линији, Колвин се налазила у Хомсу, упоришту једанаестомесечне сиријске побуне против режима, граду који је последњих недеља био под непрестаним артиљеријским нападима.

Погинула је заједно са француским фотографом Ремијем Ошликом. Колвин, пореклом Американка, била је двадесет година дописница британског листа Сандеј тајмс.

На сајту фотографске агенције "ИП3 Прес", коју је основао 28-годишњи Ошлик, подсећа се да је он био награђени фото-репортер који је извештавао о нередима на Хаитију 2004. године и о догађајима у арапском свету прошле године.

Опозиција апелује за помоћ 

У данашњем бомбардовању Хомса погинуло је 17 цивила, саопштила је сиријска опозиција.

Опозициони Сиријски национални савет затражио је од међународне заједнице стварање "заштићених зона" у Сирији и позвао Русију да убеди Дамаск да дозволи пролаз хуманитарним конвојима.

Тај савет ће, на конференцији групе пријатеља сиријског народа која ће бити одржана у петак у Тунису, затражити добијање хуманитарне помоћи и стварање заштићених зона унутар Сирије, рекли су представници главне опозиционе сиријске организације на конференцији за новинаре у Паризу.

"Обезбеђивање пролаза може бити гарантовано ако се Русија ангажује и примора режим да обезбеди приступ хуманитарним конвојима", рекли су представници Сиријског националног савета.

Портпарол руског министарства спољних послова Александар Лукашевич рекао је да Русија подржава позив Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) на свакодневни двочасовни прекид ватре у Сирији у циљу допремања помоћи и евакуације рањених и болесних.

"Веома смо забринути извештајима о тешкој хуманитарној ситуацији у Сирији. Ми активно подржавамо напоре МКЦК за успостављање свакодневних прекида ватре", рекао је Лукашевич.

МКЦК је јуче упутио хитан позив свим странама на "свакодневне прекиде ватре од најмање два сата" како би се омогућило допремање помоћи угроженима.

"Садашња ситуација захтева да одлука буде одмах донета како би могао да буде успостављен хуманитарни прекид ватре", саопштио је председник МКЦК Јакоб Келенбергер.

Он је навео да су у Хомсу и другим местима читаве породице данима заточене у кућама и да не могу да изађу по храну и воду или да затраже лекарску помоћ.

Више од 7.600 људи, већином цивила, убијено је од избијања побуне у Сирији у марту 2011, саопштила је сиријска организација за људска права ОСДХ.

Међу погинулима су 5.542 цивила, 1.692 војника и припадника снага безбедности и близу 400 дезертера, казао је шеф те организације Рами Абдел Рахман.

Број коментара 48

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи