Читај ми!

Битка због Курана

Најмање девет особа погинуло, док је 20 повређено у протестима широм Авганистана, због спаљивања Курана у америчкој војној бази Баграм. Талибански затвореници наводно користили књиге да би слали поруке једни другима, тврде извори у америчкој бази.

У протестима против спаљивања Курана у у америчкој војној бази Баграм, широм Авганистана настављени су протести у којима је погинуло најмање деветоро људи, док их је 20 повређено.

Једна особа је страдала у Кабулу, једна у источном граду Џалалабаду и две у провинцији Парван.

Демонстранти у Кабулу су узвикивали су слогане: "Смрт Америци" и "Смрт Карзаију". Окупљени су засули каменицама главну америчку базу у граду, Финикс.

Полиција је користила водене топове да би растерала масу. Део демонстраната блокирао је пут према Џалалабаду, једном од главних праваца који воде у престоницу.

Сведоци тврде да су чувари пуцали у ваздух, као и да су демонстранти узвикивали слогане подршке Талибанима.

Две особе погинуле су у Шинвари у провинцији Парван, северно од Кабула. Један човек је погинуо, а десет је повређено у Џалалабаду, рекао је за Би-би-си лекар из градске болнице.

У том граду, демонстранти су спалили лутку са ликом америчког председника, као и неколико камиона цистерни.

"Пошто су нас Американци толико увредили, придружићемо се побуњеницима", рекао је осамнаестогодишњи Џамал, преноси Ројтерс.

У међувремену, Америчка амбасада у Кабулу је саопштила да из безбедносних разлога особљу није дозвољено да напушта објекат.

Талибански затвореници су наводно користили књиге да би слали поруке једни другима, тврде извори у америчкој бази.

Амерички секретар за одбрану Леон Пенета и командант у Авганистану генерал Џон Ален извинили су се авганистанском народу "иситичући да најоштрије осућују тај чин".

Ален је наредио истрагу о извештају да су војници "неправилно одложили већу количину исламског верског материјала, укључујући Куране".

Протести су избили јуче, пошто су Авганистанци који раде унутар ваздухопловне базе Баграм пријавили локалним становницима да је један број примерака Курана спаљен.

Муслимани сматрају Куран за дословну реч Бога и са сваким примерком верске књиге односе се са дубоким поштовањем.

Још једна грешка НАТО-а?

У ваздушном нападу НАТО-а у провинцији Нангархар, на истоку Авганистана, девет ученица и домар школе су рањени, саопштиле су локалне власти.

"Школу је овог јутра напао хеликоптер НАТО-а. Девет девојчица и домар школе су рањени", рекао је за АФП портпарол провинцијске владе Ахмад Зиа Абдулзаи.

"Неке од девојчица су пуштене кућама пошто су медицински биле збринуте, али пет их је остало у болници", рекао је Абдулзаи.

Портпарол Међународних снага у Авганистану (ИСАФ) рекао је да су до њих дошле тврдње о нападу на школу, али да још раде на утврђивању њихове тачности.

"Званичници ИСАФ-а истражују ове тврдње", рекао је портпарол.

Међународне снаге су прошле седмице признале да је неколико деце убијено током бомбардовања североисточне провинције Каписа 8. фебруара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи