Читај ми!

Спрема се инвазија на Сирију?

У Јордану се спрема око 10.000 наоружаних припадника либијске опозиције, са циљем да упадну у Сирију и боре се на страни опозиције. Медији наводе да "заверу кувају" западне обавештајне службе и специјалне снаге, Израел, Турска, као и арапске земље које су против Асадовог режима.

Преко 10.000 Либијаца се припрема за упад у Сирију како би се борили на страни опозиције, и они се увежбавају на тајној локацији у Јордану, јавља руска телевизијска станица Раша тудеј.

Ти људи већ примају плату од 1000 долара месечно, коју им обезбеђују Саудијска Арабија и Катар.

Јордански сајт Албаваба њуз пише да већина наоружаних људи који се увежбавају припада либијским побуњеницима, којима још увек није пружена прилика да положе оружје после пропасти режима Муамера ел Гадафија.

Оптужбе на рачун Саудијске Арабије и Катара не базирају се на конретним доказима, али јордански сајт такав закључак изводи из податка да званични Ријад и Доха подржавају сиријску опозицију.

Истовремено, неколико иранских медија извештава да је око 50 турских војних официра ухапшено у Сирији протекле недеље и они су потврдили да су их израелски специјалци обучавали и припремали за побуну против сиријске владе и председника Башара ел Асада.

Према иранској агенцији Фарс, ухапшени официри су признали да су одржавали контакте са Катаром и Саудијском Арабијом, и тако ненамерно омогућили повезивање ових земаља са кофликтом у Сирији.

Кува се спољна завера

Јордан, Саудијска Арабија, Катар, Либија, Турска и Израел су земље које су "уплетене" у заверу којом спекулишу медији, а тој тези доприносе и оцене руског министарства спољних послова, које је саопштило да су агенти из британске тајне службе МИ-6 већ на терену у Сирији.

То је први пут да руско министарство излази са таквим информацијама. Медији закувавају целу причу са извештајима да разне стране специјалне јединице обучавају сиријску опозицију још од новембра прошле године.

Тако на пример, израелска агенција ДЕБКА која прати "тајне активности" широм света, извештава да специјалци из Велике Британије и Катара обучавају сиријску опозицију и снабдевају је оружјем.

Француско недељеник Ле Канар Енчен и турски дневник Милијет обзнанили су присуство француских обавештајаца у региону, које такође обучавају Слободна сиријску војску и њене припаднике подучавају герилским техникама ратовања у урбаним местима. Кампови за обуку налазе се наводно, у Триполију у Либији, затим у јужном делу Турске и на северу Либана.

Сиријска влада са друге стране, мора да се бави и Џихадистима који су почели да се убацују у земљу из суседног Ирака. Према подацима ирачког министарства унутрашњих послова, побуњеници кријумчаре оружје преко границе како би помогли сиријску опозицију.

Страна помоћ има велике шансе прерасте у нешто више од снабдевања и обуке, сматрају аналитичари. Арапска лига је блиокирала иницијативу која би била најпродуктивнија у решавању сиријске кризе мирним средствима.

Лига је суспендовала посматрачку мисију и поред одобрења Башара ел Асада да се продужи боравак посматрача.

Многи ову одлуку повезују са коначним извештајем посматрачке мисије који је потписао судански генерал Мухамед ел Даби. Он је оценио догађаје у Сирији као "насиље које спроводе обе стране" и "активну побуну", а не као "народни анти-режимски устанак". То може да буде ударац за Катар који председава Арапској лиги и која мало више од осталих проасадовски расположен.

Уједињене нације, суочавајући се са неусвајањем резолуције о Сирији, осудиле си Асадов обрачун са опозицијом, кроз резолуцију у Генералној скупштини. Иако та резолуција нема практични значај, Вашингтон већ сазива контакт групу "Пријатељи демократске Сирије".

Сами Сиријци не знају шта је за њих боље - диктатура која траје већ 40 година или увезена слобода, каква је Либију оставила у рушевинама, наводи руска телевизија Раша тудеј.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи