Читај ми!

Иран удара први?

Техеран ће изести превентивне нападе уколико интереси Ирана буду угрожени. Имамо право да користимо нуклеарну енергију, око тога нема преговора, саопштио Иран. Делегација Међународне агенције за атомску енергију у Техерану покушава да сазна што више о иранском нуклеарном програму.

Заменик команданта иранских оружаних снага Мохамад Хејази најавио да ће Техеран извршити превентивне нападе, уколико буде сматра да су му угрожени интереси-

"Наша стратегија је јасна... Уколико осетимо да нам непријатељи угрожавају националне интересе, деловаћемо не чекајући њихове потезе", рекао је Хејази агенцији Фарс.

Иран је спреман да разговара о свом нуклеарном програму са великим силама, али не и да преговара о њему, саопштио је портпарол иранског министарства спољних послова Рамин Мехманпараст.

Нови разговори Ирана и групе 5+1 (САД, Русија, Кина, Француска, Велика Британија и Немачка) односиће се, пре свега, на "питање нуклеарних активности" Техерана, рекао је Мехманпараст на редовној конференцији за новинаре.

"Али, не мислим да у области нуклеарних активности Ирана има питања о којима се може преговарати, пошто је реч о праву те земље да поседује нуклеарну енергију у мирнодопске сврхе", додао је Мехманпараст.

Иран је прошле седмице прихватио предлог земаља групе 5+1 за наставак преговора о контроверзном иранском нуклеарном програму, за који међународна заједница сумња да има и војну димензију.

Мехманпараст је подсетио да је комплетна нуклеарна производња Ирана под контролом Међународне агенције за атомску енергију.

Делегација те агенције УН од понедељка борави у Техерану, како би покушала да добије одговоре о више нејасних зона иранског нуклеарног програма које тражи годинама и која буде сумњу у нуклеарне циљеве Ирана.

Ирански радио је у понедељак јавио да је делегација тражила да посети војни комплекс у близини Техерана, за који се сумња да је тајна локација за производњу нуклеарног оружја, али је Мехманпараст данас навео да делегација неће посетити нуклеарна постројења у земљи.

У последњем извештају у новембру, ИАЕА је навео да је "озбиљно забринут" због "могуће војне димензије" иранског нуклеарног програма, што је Техеран демантовао.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи