Читај ми!

Бес због паљења Курана

Огорчени због вести да су војници НАТО-а запалили примерке Курана, хиљаде Авганистанаца покушало да провали у највећу америчку базу у земљи.

Хиљаде демонстраната покушало је да провали у највећу америчку базу у Авганистану огорчени због извештаја да су војници НАТО-а запалили примерке Курана.

Протести су избили рано ујутро, пошто су Авганистанци који раде унутар ваздухопловне базе Баграм пријавили локалним становницима да је један број примерака Курана спаљен.

Обезбеђење ваздухопловне базе "Баграм", 60 километара северно од Кабула, одговорило је на напад гуменим мецима, јавила је Агенција Франс прес.

У Кабулу су, такође, протестовале стотине људи, док је на улицама појачано присуство авганистанских снага безбедности, које покушавају да спрече евентуално избијање насиља.

Портпарол гувернера провинције Парван, Рошна Халид, изјавио је јуче да су војници НАТО-а у тој бази запалили примерке Курана и другог верског материјала.

Амерички командант у Авганистану, генерал Џон Ален, извинио се и наредио истрагу о извештају да су војници "неправилно одложили већу количину исламског верског материјала, укључујући Куране".

"Искрено се извињавам председнику Авганистана, влади Исламске Републике Авганистан и, највише, племенитом народу Авганистана, због увреде коју је ово могло да представља", рекао је Ален у говору емитованом на државној телевизији.

"Истражујемо инцидент и предузећемо све кораке како се ово не би поновило. Уверавам вас да то није био смишљен чин", рекао је Ален.

У Авганистану, где закон за увреду вере прописује смртну казну, протести попут данашњих понекад прерасту у насиље.

У априлу прошле године, током вишедневних демонстрација због тога што је амерички проповедник Тери Џонс у Флориди спалио Куран, погинуло је десет, а повређено неколико десетина људи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи