Читај ми!

Председнички референдум у Јемену

Четири особе убијене у сукобима снага безбедности и екстремиста који су позвали на "грађанску непослушност" у знак протеста због председничких избора. Само један кандидат за новог шефа Јемена. Бирачи у Јемену требало би, на председничким изборима, да ставе тачку на три деценије дугу владавину Али Абдулаха Салеха.

У Јемену су јутрос отворена бирачка места на којима се Јеменци изјашњавају о избору Абдрабух Мансур Хадија, јединог предложеног кандидата, за новог председника државе.

Тако би Јеменци, после годину дана немира и дипломатског натезања, требало да подвуку црту када је реч о 33 године дугој владавини Алија Абдулаха Салеха.

У сукобима снага безбедности и екстремиста који су позвали на "грађанску непослушност" у знак протеста због данашњих председничких избора, четири особе су убијене, укључујући и једно дете.

Један 10-годишњи дечак убијен је кад су борци сепаратистичког "Јужног покрета" отворили ватру на полицију у близини седишта изборне комисије у Адену, најважнијег града на југу земље. Покрет је у том граду убио једног полицајца, а двојицу ранио.

У граду Мукали, такође на југу земље, екстремисти су убили војника током напада на једно гласачко место у које су хтели да упадну.

У још два јужна града су два припадника снага безбедности рањена током окршаја са екстремистима.

Један демонстрант је убијен, а двојица су рањена у провинцији Лахиџ током напада "Јужног покрета" на снаге реда који су контролисали демонстрације против одржавања председничких избора.

Борци "Јужног покрета", који тврди да избори не могу да испуне њихову жељу за аутономијом или независношћу југа земље, бојкотују изборе, на којима је једини кандидат јеменски потпредседник Абдрабух Мансур Хади.

Тврде фракције унутар покрета желе да спрече одржавање избора, навела је агенција АФП, подсећајући да се становници јужних области Јемана жале на дискриминацију од владе у Сани у погледу дистрибуције прихода од експлоатације природних ресурса у том делу земље.

Иначе, данашњи избори уследили су после вишемешечних протеста против режима председника Алија Абдулаха Салеха, који се налази на власти већ 33 године.

Гласање у тој арапској земљи је део споразума на основу којег је председник Али Абдулах Салех одступио са функције у замену за имунитет од кривичног гоњења.

Садашњи потпредседник државе и једини кандидат за новог шефа државе гласао је рано јутрос на импровизованом гласачком месту, пошто су власти након дојаве о постављеној бомби затвориле гласачко место на којем је потпредседник требало да убаци свој листић.

Абедрабух Мансур Хади је рекао да је гласање "једини начин да се изађе из кризе која је опустошила земљу".

Велики редови формирали су од раног јутра испред бирачких места у Сани, усред јаког присуства безбедносних снага, наводи Ројтерс.

Мушкарци и жене су у засебним редовима испред бирачких места, а гласање је више налик референдуму који треба да омогући да Јемен буде прва арапска држава у којој су вишемесечни немири окончани споразумним решењем.

Велики одзив бирача је од кључног значаја да би се дао легитимитет Хадију који му је потребан да покрене реформе у земљи које су наведене у Споразуму о преносу власти, који укључује и израду новог устава и реструктурирање оружаних снага, у којима рођаци Алија Абдулаха Салеха држе кључне позиције.

Изјашњавање у Јемену подржава Вашингтон и богати јеменски суседи предвођени Саудијском Арабијом с циљем да се избегне колапс у тој арапској земљи која је урушена и у којој исламски екстремизам буја, уз претње ширења грађанског рата између северног и јужног дела земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи