Читај ми!

Како спасти живот незнанцу

Несебично дело једног инструктора јоге из САД покренуло је највећи ланац трансплантације органа у историји. Људи који нису могли да донирају органе најближима због неподударања, давали су своје бубреге незнанцима. Заузврат су њихови вољени добијали органе од компатибилних странаца.

Највећи ланац трансплантације органа који је икада урађен спроведен је у Сједињеним Aмеричким Државама и обухватио 60 пацијената и 30 бубрега.

Акција трансплантације повезала је људе који су желели да донирају бубреге својим вољенима, али то није било могуће, пошто нису били компатибилни.

Уместо тога, давали су своје бубреге странцима, а у замену за то њихови рођаци су добијали бубрег који им је одговарао.

"Ланац 124", како су повезане процедуре назване, спроведен је низом операција између 15. августа и 20. децембра 2011. године.

На почетку ланца био је инструктор јоге Рик Рузаменти коме је, у фебруару 2011. године, колегиница испричала да је донирала бубрег својој пријатељици.

Истински дирнут овом причом, Рузаменти је одлучио да донира свој бубрег потпуном незнанцу и тако изазвао домино-ефекат.

Наиме, његов бубрег је из Лос Анђелеса "одлетео" до Њу Џерзија где је пресађен једном 66-годишњаку. Пре него што је добио Рузаментијев бубрег, његова нећака желела је да буде донор, али нису били компатибилни.

Захвална што је њеном ујаку спасен живот, одлучила је да поклони бубрег потпуно непознатој жени из Висконсина, чији је бивши момак, упркос болном раскиду, прихватио да "проследи даље" и буде донор у њено име.

Новинари Њујорк тајмса ушли су у траг готово свим карикама у ланцу и установили да су мужеви донирали органе у име својих супруга, деца уместо родитеља, нећаци за своје ујаке или стричеве, а једна ташта је дала бубрег свом зету.

Бубрези су путовали широм земље, од западне до источне обале, у специјалним кутијама са уграђеним џи-пи-ес уређајима.

Није било могуће да примаоци путују до болнице у којој се налази бубрег, пошто би то изискивало превише времена, што је значило да операције нису могле да буду рађене истовремено.

Цела акција се, практично, базирала на поверењу, а испрва су постојали страхови да би неки могли да се повуку из договора чим њихов рођак добије бубрег.

На срећу, сви донори су испунили свој део договора.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи