Читај ми!

Ослобођени мировњаци у Судану

Побуњеници заробили, па ослободили 49 мировњака у Судану. Три Суданца који су били са њима још увек заробљени. Ушли су на нашу територију без дозволе и обавештења, саопштио побуњенички Покрет правде и једнакости.

Побуњеници у Дарфуру на западу Судана саопштили су да су ослободили су свих 49 припадника међународних мировних снага, које су данас заробили, јер су ушли на територију коју контролишу побуњеници, пренео је Ројтерс.

Портпарол побуњеника Гибрил Адам Билал рекао је раније данас да је Покрет правде и једнакости привео 46 Сенегалаца и по једну особу из Јемена, Гане и Руанде, припаднике заједничке мировне мисије УН и Афричке уније у овој земљи.

Билал је навео да су приведене особе ушле на побуњеничку територију без дозволе и обавештења.

Осим мировњака, заробљена су и три суданска цивила, који, међутим, нису пуштени на слободу. Портпарол мировне мисије саопштио је да су мировњаци не желе да напусте Дарфур и оставе Суданце на цедилу.

Покрет правде и једнакости и друге побуњеничке групе неарапских племена устале су против владе у Картуму којом доминирају Арапи од 2003. године.

Влада је на то одговорила тако што је против побуњеника послала припаднике арапске милиције "џанџавида" који су за неколико месеци ликвидирали велики број људи у Дарфуру.

Према проценама УН, у сукобу у овој западносуданској области убијено је више од 300.000 људи, а само прошле године погинуло је 300 особа, док је и даље расељено скоро два милиона становника.

Картум тврди да је у сукобу било укупно 10.000 жртава.

Судански председник Омар ал-Башир оптужен је пред Међународним кривичним судом за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине у Дарфуру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи