Читај ми!

Иран, немогућа мисија

Евентуални напад Израела на Иран изузетно компликована операција, сматрају извори блиски Пентагону. Израелу неопходно најмање 100 авиона, али и дозволе суседних земаља за прелет. Поједина иранска нуклеарна постројења су под земљом или унутар планина.

Израелу ће бити потребно најмање 100 авиона који ће морати да прелете преко 1.600 километара, ако одлучи да нападне Иран, преносе израелски медији писање Њујорк тајмса, који се позива на америчке одбрамбене званичнике блиске Пентагону.

Лист прецизира да амерички војни и одбрамбени званичници верују да би израелски напад на иранска нуклеарна постројења био изузетно сложена операција која би се веома разликовала од израелског "хируршког" удара на ирачки нуклеарни реактор "Осирак" 1981. године и удар за који се верује да је Израел извео у Сирији 2007. године.

"Сви паметњаковићи који кажу 'Хајде да бомбардујемо Иран' требало би да знају да то уопште не би било тако лако", изјавио је Дејвид Дептјула, некадашњи обавештајац Америчког ратног ваздухопловства, који је планирао ваздушне кампање 1991. у Заливу и 2001. у Авганистану.

Мајкл В. Хајден, који је био директор ЦИА од 2006. до 2009. године, оценио је у јануару да Израел нема капацитет за ваздушне ударе који могу озбиљно да врате уназад ирански нуклеарни програм, делом због даљине и нивоа задатка.

Познавоци прилика верују да би Израел наишао на озбиљне препреке у настојању да стигне до четири највећа нуклеарна постројења у Исламској Републици Иран.

Они наводе да постоје три могућа пута до тих постројења, један на северу изнад Турске, други изнад Саудијске Арабије на југу и централни преко Јордана и Ирака. Амерички одбрамбени званичници верују да је пут преко Ирака најбољи, јер тамо нема ефективне ваздушне одбране и САД више не брани ирачки ваздушни простор.

У случају да Јордан дозволи Израелу прелет преко своје територије, следећа препрека је што домет израелских борбених авиона мањи од око 3.000 километара дугог повратног пута.

Због тога ће Израел морати да их пуни горивом у ваздуху, за шта су му потребни авиони за пуњење, звани танкери и авиони за заштиту тих танкера, чиме се значајно повећава број летелица потребних за операцију.

Како пробити планину?

Још једна препрека коју амерички званичници наводе је пробој иранског постројења "Натанц" за који се верује да је под земљом забетониран и постројење "Фардо" које је унутар планине.

Израел има америчке разараче бункера "ГБУ-28" који могу да оштете такве мете, али није познато колико далеко они могу да лете, наводи се у извештају Њујорк тајмса.

Почетком фебруара, некадашњи демократски сенатор из Вирџиније Чарлс Роб и пензионисани генерал америчке авијације Чарлс Волд предложили су Обамином кабинету да се Израелу прода 200 напреднијих разарача бункера "ГБУ-31", као и три авиона за снабдевање горивом.

Њих двојица су саопштили да не лобирају за напад Израела, већ да само желе да се побољша одбрамбени капацитет Израела у случају да их неко нападне.

Војни аналитичари сматрају да би САД, у случају да се умеша у евентуални сукоб или одлучи да активно учествује у рату, има довољно бомби, ракета, авиона и летелица које служе за пуњење авиона горивом у лету.

"Израел је сјајан у извођењу селектованих удара ту и тамо, ипак, само једна сила на свету је у стању изведе такву операцију", закључио је Дептјула.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи