Читај ми!

Кључни тест за Иран

Делегација Међународне агенције за атомску енeргију допутовала у Техеран у покушају да нађе компромис за наставак преговора о спорном нуклеарном програму Ирана. Ова посета делегације могла би да буде кључни тест за Иран да ли је вољан да одржи конструктивне разговоре, каже нуклеарни инспектор.

У Техеран је данас допутовала делегација Међународне агенције за атомску енeргију (ИАЕА) која ће покушати да нађе компромис за наставак преговора о спорном нуклеарном програму Ирана.

"Ми очекујемо да ћемо имати пар конструктивних дана у Ирану и надамо се да ће се постићи конкретни резултати", изјавио је инспектор за нуклеарна питања УН Херман Накертас, преносе новинске агенције.

"Ово је друга посета делегације ИАЕА Ирану у последње три недеље и могла би, како истичу у делегацији, да буде кључни тест за Иран да ли је вољан да одржи конструктивне разговоре о отвореним питањима", истакао је Накертас.

Америка и њени западни савезници сумњиче Иран да ради на производњи нуклеарног оружја, што у Техерану упорно одбацију.

У Техерану је јуче званично речено да ће преговори о спорном нуклерном програму Ирана бити настављени и да ће нова рунда разговора бити одржана у Турској.

Министар спољних послова Ирана Али Акбар Салехи изјавио је, како су пренели истанбулски медији, да ће преговори са шест великих сила (пет сталних чланова Савета безбедности УН и Немачком) о нуклеарном програму бити одржани у Турској, али није саопштио када ће бити нови састанак.

Преговори Ирана са "Групом 5+1" прекинути су у јануару прошле године, када две стране нису могле да се договоре ни око дневног реда.

Подозрење Запада

САД и Европска унија су пооштриле економске санкције Ирану, укључујући и увоз иранске нафте, због веровања да Техеран покушава да направи нуклеарну бомбу.

Са друге стране Иран, трећи по величини светски извозник нафте, запретио је да ће прекинути доставу "црног злата" и блокирати мореуз Ормуз, кроз који пролази петина светске нафте, као и да ће то учинити и ако амерички носачи авиона покушају да се из Индијског океана врате у Залив.

Иначе, два брода иранске ратне морнарице у суботу усидрила су се у сиријској луци Тартус, што би могло да још више увећа напетост између Техерана и западних земаља, јавили су ирански државни медији.

Бродови су пристали у сиријску луку како би њихова посада започела са обуком припадника сиријске ратне морнарице, што је у складу са споразумом које су две земље потписале пре годину дана, пренела је ТВ станица Прес, не наводећи извор ове информације.

Иранска агенција Фарс пренела је раније изјаву иранског министра одбране Ахмада Вахидија који је рекао да су ирански бродови прошли Суецки канал, истичући право Исламске Републике на присуство у међународним водама.

Амерички носач авиона "Абрахам Линколн" прошле седмице је испловио кроз Ормуски мореуз, под појачаним надзором иранских патролних бродова и авиона, што је прошло без икаквих инцидената.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи