Читај ми!

Кандидат за председника Немачке

Немачка влада и опозиција једниствени – кандидат за председника државе Јоахим Гаук. Познати борац за људска права у некадашњој Источној Немачкој није члан ниједне партије. После уједињења бавио се откривањем сарадника Штазија, озлоглашене тајне службе.

Немачка влада и две главне опозиционе партије договорили су се да заједнички именују Јоахима Гаука за председничког кандидата.

Канцеларка Ангела Меркел рекла је да су се њена коалициона влада десног центра и опозиција левог центра одлучили за некадашњег источнонемачког борца за људска права, пренела је агенција АП.

Гаука (72), који не припада ниједној партији, првобитно су предложиле опозиционе социјалдемократе и Савез 90/Зелени, али је он добио и подршку владе.

Председник Кристијан Вулф из редова конзервативне Хришћанске демократске уније Ангеле Меркел поднео је у петак оставку, два месеца пошто су се у јавности појавили наводи да је, док је био председник владе савезне државе Доње Саксоније, извлачио корист на основу функције.

Новог председника изабраће следећег месеца посебна скупштина. Немачки председник углавном има само церемонијалну функцију.

Јоахим Гаук (1940) био је током револуције која је претходила рушењу Берлинског зида 1989. саоснивач опозиционог покрета Нови форум, а 1990. био је посланик Савеза 90 у једином демократски изабраном парламенту бивше Демократске Републике Немачке.

После уједињења две Немачке, био је савезни комесар за архиве бивше источнонемачке тајне службе Штази од 1990. до 2000, када је стекао репутацију "ловца" на бивше припаднике и сараднике те службе.

Јоахим Гаук је био кандидат социјалдемократа и зелених за председника Немачке и на изборима 2010. године, али је тесно изгубио од Кристијана Вулфа.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи