Читај ми!

Египат, војска диктира ритам

Датум председничких избора у Египту још непознат, али ће највероватније бити почетком јуна. Кандидатуре најавили бивши челник Арапске лиге Амр Муса и некадашњи Мубараков сарадник Ахмед Шафик.

Египатски Врховни уставни суд саопштио је да ће период за именовање кандидата за председничке изборе почети 10. марта и трајати четири недеље, али није објавио датум избора.

Шеф комитета тог суда за надзирање избора Фарук Султан рекао је новинарима да се одлука о датуму председничких избора очекује ускоро и додао да ће гласање трајати један или два дана.

Султан је навео да ће објава победника, чак и у случају другог круга избора, бити крајем јуна, што наговештава да би избори могли да буду одржани најкасније почетком јуна, преноси АП.

Датум предстојећих председничких избора је питање које је у великој мери поделило Египат.

Активисти који већ месецима критикују војну власт и начин на који она спроводи транзицију земље ка демократији сматрају да владајући генерали треба да распишу изборе пре јуна и да одмах предају власт цивилној управи.

Војни лидери, с друге стране, и даље имају подршку широког спектра египатске јавности која их види као поуздане лидере, способне да воде земљу док не буде изабран председник.

Поједини водећи политичари у Египту већ су рекли да су заинтересоване да се кандидују за председника. Међу њима су бивши шеф Арапске лиге Амр Муса, који је већ почео кампању и Ахмед Шафик, бивши пилот ваздухопловних снага који је служио као премијер на врхунцу демонстрација против бившег председника Хоснија Мубарака.

Очекује се да се кандидује и Мухамед Салом ел Ава, адвокат који је написао књигу о схватању ислама и власти.

Од египатских исламиста, потенцијални кандидати су и Абдел-Монеим Абул-Фотух, дугогодишњи либерал у оквиру Муслиманског братства, који је задобио подршку прореволуционарне масе. Он је избачен из Братства пошто је објавио да намерава да се кандидује за председника, иако је та група навела да неће именовати свог кандидата.

Ту је и Хазем Абу Исамил, кога подржавају ултраконзервативни салафисти, који чине други највећи блок у парламенту, после Муслиманског братства.

Међу потенцијалним кандидатима приметно је одсуство нобеловца и бившег шефа Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Мухамеда ел Барадеја. Он се повукао прошлог месеца из трке, наводећи да би фер избори били немогући под војном стегом и да највероватније неће окончати власт генерала.

Многи продемократски активисти верују да војска жели да победи кандидат који ће јој омогућити да има снажан глас у политици и кад се формално повуче за кормила земље.

Последња четири египатска председника дошли су из највиших кругова војног миљеа, што је обезбедило армији да деценијама остане недодирљива. Војска је већ покушала да спречи или ограничи цивилно надгледање њеног буџета у будућем систему.

Према референдуму који је прошле године подржала већина бирача, кандидати за председника не смеју да имају двојну националност, не смеју да буду у браку са странцем и морају да имају најмање 40 година. Кандидатима ће бити потребно 30.000 потписа или подршка најмање 30 посланика.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи