Читај ми!

Демонстрације у Шпанији

Десетине хиљада демонстраната изашло је на улице Мадрида на позив великих шпанских синдиката да протестују због реформе тржишта рада, која ће, по њиховом мишљењу, убрзати трајно затварање многих радних места.

Два највећа синдиката Шпаније Генерална унија радника (УГТ) и Радничка комисија (ЧОО) организовали су масовне протесте у 57 градова против недавно усвојених реформи тржишта рада.

У Мадриду се окупило пола милиона људи, а у Барселони 400.000, јавио је АФП, наводећи да полиција није дала процену о броју демонстраната у Мадриду, али је навела да их је у Барселони само 30.000.

У шпанској престоници демонстранти су носили велики транпарент на којем је писало "Не неправедној, неефикасној и непотребној реформи", уз скандирање "штрајк, штрајк, штрајк", док су у Барселони узвикивали "Банкари, лопови, вратите нам милионе".

Влада Шпаније је недавно, у преговорима са представницима главних синдиката, бранила реформе тржишта рада којима би требало да се олакша процес смањивања плата и отпуштања радника, упркос жестокој реакцији синдиката који су већ били позвали на масовни протест.

Министарка рада Фатима Банес разговарала је тада са лидерима главних синдиката, а њена влада је и по усвајању оштро оспораваних реформи тржишта рада, остала на својој позицији, пренела је агенција АФП.

Министар економије Луис де Гиндос истакао је да реформе тржишта представљају важан део глобалне стратегије владе Шпаније која "надокнађује изгубљено време" зато шо се власт нашла у веома тешкој ситуацији.

Гиндос сматра да влада мора брзо реаговати зато што је Шпанија земља са најгорим показатељима на тржишту рада у Европи.

У Шпанији је крајем 2011. евидентирано више од пет милиона незапослених, а стопа незапослености порасла је на 22,85 одсто, што је дупло више од европског просека.

Стопа незапослености у Шпанији се утростручила од 2007. године, када је годину дана пре пуцања сектора некретнина који је уништио на милионе радних места у грађевинском сектору, пала на минимум од 7,95 одсто.

Шпанска козервативна влада је 10. фебруара усвојила реформе тржишта рада за које се сматра да су кључне у отварању нових радних места и смањења високе стопе незапослености у Шпанији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи