Читај ми!

Пјонгјанг поново прети

Уколико јужнокорејске снаге, приликом војних вежби, наруше територијалне воде Северне Кореје "узвратићемо немилосрдно", кажу из севернокорејске војне команде.

Армија Северне Кореје запретила је да ће бомбардовати острва у близини спорне границе између Северне и Јужне Кореје у Жутом мору, ако Јужна Кореја сутра у војним вежбама буде нарушила њене територијалне воде.

Севернокорејска Команда западног сектора упозорила је становнике пет острва да се евакуишу у безбедне области пре почетка војних вежби у понедељак ујутро.

"Такви ратнохушкачки потези јужнокорејских војних снага су чиста провокација. Они за циљ имају да целокупну ситуацију на Корејском полуострву одведу путем рата", кажу из севернокорејске војне команде.

У саопштењу се наводи да ће Северна Кореја "немилосрдно узвратити" уколико њене територијалне воде буду нарушене.

Северна Кореја често прети свом јужном суседу, али се те претње ретко реализују. Ипак, овај пут ће званичници у Сеулу, због смрти севернокорејског диктатора и деликатности ситуације протеклих месеци, озбиљније узети претње о могућем нападу.

Потез јужнокорејских власти који је посебно разљутио Пјонгјанг јесте забрана грађанима да оду у Северу Кореју и одају почаст бившем лидеру Северне Кореје Ким Џонг Илу.

Севернокорејска војска је упозорила Сеул да не заборави оно што је научио када је Северна Кореја у новембру 2010. године бомбардовала острво Јеонпјеонг, приликом ког је погинуло четворо Јужнокорејаца.

Јужна Кореја редовно изводи артиљеријске вежбе у тој области, али агенције наводе да још није познато да ли су такве вежбе планиране за понедељак, као што тврди Северна Кореја.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи