Читај ми!

Центрифуге пуном паром

Иран се спрема да инсталира нових неколико хиљада центрифуга у подземном нуклеарном постројењу у Кому, преноси "Би-Би-Си" наводе дипломате из Беча. Техеран обуставио извоз нафте у Велику Британију и Француску. Израел ће, уколико не буде имао избора, сам напасти Иран, рекао начелник генералштаба те земље Бени Ганц.

Постоји могућност да се Иран припрема да прошири нуклеарни програм у подземној нуклеарки близу града Кома, на северу земље, преноси Би-Би-Си тврдње неименованог дипломате из Беча.

Према његовим речима, Иран се спрема да у нуклеарном постројењу код Кома инсталира неколико хиљада нових центрифуга, које би могле убрзати производњу обогаћеног уранијума потребног за производњу електричне енергије и прављење атомског оружја.

Дипломата тврди да је инфраструктура, попут снабдевања електричном енергијом, водом и систем цеви за одвођење отпада, потребна за инсталирање великог броја нових центрифуга у постројење у Кому завршена.

Иран је у среду објавио да је инсталирао још 3.000 центрифуга, како би повећао капацитете за обогаћивање уранијума, али није јасно да ли се ради о истим центрифугама о којима је говорио дипломата.

У тренутку када све указује да је израелски напад на Иран све вероватнији, амерички саветник за националну безбедност Том Донилон допутовао је у Израел како би о развоју иранског нуклеарног програма разговарао са највишим израелским званичницима.

Донилон ће се састати с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом, а у изјави за израелски лист Хаарец амерички званичник је оценио да су у последњих шест месеци у Вашингтон стизале поруке које указују на извесност напада, већу него у протекле две године.

"Мислимо да Израел још није одлучио да ли да нападне или не, али је нам је јасно да се то озбиљно разматра", рекао је Донилон.

Израел и сам ако треба 

Према неким наводима Израел, незадовољан начином на који ЕУ и САД покушавају да реше ирански нуклеарни програм, припрема превентивни напад на иранска нуклеарна постројења. За сада Тел Авив одлучно демантује такве спекулације.

Међутим, израелски начелник генералштаба генерал пуковник Бени Ганц рекао је да ће војска његове земље, уколико буде приморана, сама напасти Иран.

"Израелска војска је свом народу једина гаранција безбедности", рекао је Ганц.

Истовремено, Иран је, у знак одмазде због тога што је Европска унија одлучила да 1. јула престане да увози нафту из те земље, обуставио извоз нафте у Велику Британију и Француску.

Како је саопштио министар за нафту те земље Али Реза Никзад Рахбар, "прекинута је продаја нафте британским и француским компанијама".

Европска комисија је раније саопштила да Европа неће бити много погођена чак и ако Иран прекине извоз нафте у ЕУ, зато што се купци у Унији већ преусмеравају на друге снабдеваче.

Иначе, тим инспектора Међународне агенције за атомску енергију требало би да следеће недеље допутује у Техеран, а у Техерану је званично потврђено и да ће преговори о спорном нуклерном програму бити настављени у Турској.

Министар спољних послова Ирана Али Акбар Салехи је изјавио, како преносе истанбулски медији, да ће преговори са шест великих сила (пет сталних чланова Савета безбедности УН и Немачком) о нуклеарном програму бити одржани у Турској, али није саопштио када ће бити нови састанак.

Преговори о спорном нуклерном програму Ирана прекинути су у јануару прошле године у Истанбулу зато што две стране нису могле да се договоре ни око утврђивања дневног реда.

Упркос тврдњама из Ирана да је сврха нуклеарног програма мирнодопска, западне земље верују да Иран покушава да направи атомску бомбу. Техерану су због тога уведена четири циклуса санкција УН, низ једностраних санкција САД, као и санкције ЕУ.

Британски шеф дипломатије Вилијам Хејг упозорио је да би нуклеарне амбиције Ирана могле покренути трку у наоружавању на Блиском истоку.

Хјег је упозорио и Израел да не би било мудро да нападне иранска нуклеарна постројења и рекао да треба пружити шансу дипломатији.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи