Читај ми!

"Предатори" над Сиријом

Сиријска војска наставила бомбардовање Хомса, после јучерашњег, које су представници опозиције оценили као најжешће од почетка фебруара. Једна особа убијена на сахрани у Дамаску. Америчке беспилотне летелице снимају и извиђају сиријску територију.

После најинтензивнијег напада на Хомс у последње две недеље у којем је јуче погинуло 26 особа, сиријска војска и данас је наставила да бомбардује тај град, тврде организације за људска права.

Владине снаге наставиле су да гранатирају Баба Амр, четврт Хомса које је снажно упориште опозиције.

"Војска 'лудачки' бомбардује Баба Амр, али нисам сигуран да ће послати пешадију, бар док пада снег", каже за Ројтерс опозициони активиста Мохамед ел Хомзи.

Према извештајима опозиције, око 30.000 хиљаде људи присуствовало је сахрани троје младих у Дамаску који су погинули у анти-режимским протестима. Сведоци тврде да је војска пуцала на окупљене, усмртивши једну, и ранивши четири особе.

"Војска је почела да пуца на окупљена одмах после сахране. Људи беже и покушавају да наћу закон у оближним пролазима", кажу сведоци.

У међувремену, заменик министра спољних послова Кине Џаи Јун састао се са сиријским председником Башаром ел Асадом.

Џаи је апеловао на обе стране да прекину насиље и мирно организују изборе, пренели су државни медији.

"Став Кине је да позове владу, опозицију и побуњенике да прекину насиље одмах", рекао је Џаи и додао да је од кључног значаја да "мир буде успостављен што пре, јер то представља интерес сиријског народа".

"Надамо се да ће референдум о новом уставу као и предстојећи парламентарни избори протећи мирно", навео је Џаи.

Кинески дипломата синоћ се састао са високим званичником сиријског министарства иностраних послова Фејсалом Мегдадом и након разговора са њим поручио да међународна заједница мора да поштује сиријски суверенитет.

"Разменили смо ставове ојачавши сарадњу током веома тешког периода за Сирију", изјавио је Џаи, чија земља је већ два пута заједно са Русијом блокирала осуду сиријског режима у Савету безбедности Уједињених нација.

Беспилотне летелице изнад Сирије

Америчке беспилотне летелице и извиђачки авиони оперишу над небом изнад Сирије, али то, по оцени неименованих америчких званичника, не значи припрему за војну интервенцију, преноси америчка ТВ мрежа Ен-Би-Си њуз.

Администрација америчког председника Барака Обаме се нада да ће моћи да искористи видео снимке направљене из ваздуха и снимке прислушкиваних разговора између сиријске владе и војних званичника, у покушају да објасни зашто је потребан опсежан међународни одговор.

Бела кућа, Стејт департмент и Пентагон расправљају о евентуалним хуманитарним мисијама у Сирији, али амерички званичници страхују да се такве мисије не би могле извести, а да се не доведу у опасност животи људи.

Војни стручњаци сматрају да би такве мисије готово сигурно увукле САД у војну интервенцију.

Немири у Сирији почели су пре 11 месеци. Према подацима УН, у Сирији је од почетка антирежимских протеста, у марту прошле године, убијено више од 5.400 људи, више од 18.000 цивила је ухапшено, а хиљаде особа је нестало.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи