Читај ми!

Ирански бродови у Медитерану

Ратни бродови Ирана ушли су данас у Средоземно море и вероватно плове ка Сирији. Бродови прошли кроз Суецки канал, како би "показали иранску моћ земљама региона", каже командант иранске морнарице.

Ирански војни бродови ушли су данас у Средоземно море да би "показали моћ Исламске Републике земљама региона", изјавио је командант морнарице адмирал Хабиболах Сајари.

"Стратешка морнарица Исламске Републике Иран прошла је кроз Суецки канал други пут од (1979) исламске револуције", рекао је Сајари, јавила је иранска државна новинска агенција ИРНА, пренео је АФП.

Сајари је истакао да овај потез показује моћ Исламске Републике земљама региона.

Кроз Суецки канал прошли су разарач "Шаид Канди" и брод за снабдевање "Харг" и они се највероватније крећу ка Сирији, која је једина земља у региону са којом Иран има потписан споразум о војној сарадњи.

Ова два брода су почетком месеце пристала у саудијској луци Џеда на Црвеном мору и тада је командант морнарице Сајари најавио да ће њихова мисија трајати 70 до 80 дана.

Ратни бродови из Ирана слободно плове по морима око Арабијског полуострва на основу резолуције Савета безбедности УН из 2008. године о борби против сомалијских пирата.

Међутим, још увек није јасно како су добили дозволу египатских војних власти за пролазак кроз Суецки канал, с обзиром на то да војни врх из Каира има блиске везе са војском САД.

Пре годину дана, у фебруару 2011. године, исти ирански бродови такође су прошли кроз Суец и упутили се ка Сирији, што је била прва таква "акција" Ирана од револуције 1979. године.

Претпоставља се да је приликом прошлогодишње посете, када је и амдирал Сајари боравио у Сирији, договорена и овогодишња посета војних бродова.

Акција у фебруару 2011, изазвала је оштре реакције Израела, који је акцију Ирана назвао "провокацијом", и своју морнарицу ставио у стање приправности.

Вашингтон је тада послао упозорење иранским бродовима и од њихове морнарице затражио да се понаша у складу са међународним правом, и да не предузима ниједну акцију која би могла да угрози безбедност.

Данашња акција дешава се у тренутку веома јаких тензија између Ирана и Израела, појачаних контраверзним иранским нуклеарним програмом, и недавним антиизреалскиом атентатима у Индији и Тајланду, за шта израелске власти оптужују Техеран.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи