Читај ми!

Летонци против руског језика

Грађани Летоније на референдуму великом већином гласова одбацили предлог да руски буде други званични језик у тој бившој совјетској републици, показују први подаци.

Први подаци показују да су грађани Летоније на референдуму великом већином гласова одбацили предлог да руски буде други званични језик у тој бившој совјетској републици.

На 50 одсто пребројаних гласова, око 78 одсто изашлих бирача је гласало против промене Устава која би омогућила да руски буде други званични језик.

Гласање на свих 950 бирачких места у Летонији и 85 у иностранству протекло је мирно, а гласачка места била су отворена до поноћи по московском времену.

Парламентарна већина одбила је захтев о увођењу руског језика у овој земљи у којој Руси чине око 40 одсто становништва, па је по прикупљању потписа грађана руског порекла покренута законска иницијатива за расписивање референдума који је режим у Риги прогласио претњом по национални интерес и државност Летоније.

Да би референдум успео и да би руски био признат као званични службени језик потребно је да више од 770.000 грађана позитивно одговори на референдумски захтев.

Москва је незадовољна јер око 320.000 Руса није добило право гласања на референдуму, а реч је о грађанима који су после распада СССР-a остали легално да живе у Летонији, али нису добили држављанство.

У њихове личне документе летонске власти ставиле су печате "алиен" или "ванземаљац" чиме им је аутоматски ускраћено право да гласају.

Руски амбасадор у Летонији Александар Вешњаков изразио је данас чуђење, јер су летонске власти одбиле да издају акредитације двојици посматрача из Русије, иако су они, како тврди амбасадор, испунили све потребне услове да буду регистровани.

Вешњаков је оценио крајње чудно и тешко објашњиво да демократска држава, која је чланица УН, ОЕБС-а и Савете Европе није одобрила присуство међународним посматрачима, као и да Русија очекује објашњење Министарства спољних послова Летоније.

Руска мањина у Летонији броји око трећине од 2,1 милион становништва.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи