Читај ми!

Спорна председничка пензија

После оставке председника Немачке Кристијана Вулфа, у медијима се полемише да ли би требало да добије председничку почасну пензију од око 200.000 евра годишње. Волф поднео оставку због умешаности у финансијски скандал око кредита за куповину куће.

Да ли ће немачки председник Кристијан Вулф (52), који је поднео оставку, моћи да добије такозвану председничку почасну пензију од 199.000 евра годишње, питање је о којој правници имају различито мишљење.

Сваки председник немачке државе има право да ужива привилегије - у које спада доживотно право на ауто, возача и бар једног службеника, уз право на канцеларију и 199.000 евра годишњих примања, уколико се из службе повуче због здравствених или политичких разлога.

Управо зато, како преносе немачки медији, правници различито тумаче судбину бившег немачког председника, који је јучерашњом одлуком о оставци, практично изгубио политички имунитет, па тако државно тужилаштво, може, како се тумачи, да покрене и истрагу против њега.

Правници различито тумаче шта су здравствени и политички разлози за оставку, зато што је Вулф поднео оставку због умешаности у скандал, када је позајмио новац од пословних људи за куповину своје куће. 

"'Политички' и 'здравствени' су неодређени правни појмови'', каже берлински експерт Улрих Батис, који сматра да Вулф има право на 199.000 евра пензије.

Другачије од Батиса мисли, такође, експерт за државно право Ханс Херберт фон Арним, који у Вулфовој оставци више види личне разлоге, а и Савез пореских обвезника земље мисли да би то било неправедно.

Вулф, као дугогодишњи шеф владе Доње Саксоније има, међутим, право на пензију, која ће му почети од његове 60 године, а од 57 године на превремену пензију, као и на такозвану прелазну пензију, која би била ограничена на две године са износом око 7.000 евра месечно, преносе медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи