Читај ми!

Британско-француска сарадња

Велика Британија и Француска потписале уговор о јачању цивилне нуклеарне сарадње. У саопштењу из Даунинг стрита оцењено да ће уговор отворити широку пословну сарадњу у тој области, у вредности од више од 500 милиона фунти уз отварање 1.500 нових радних места.

Неслагања Француске и Велике Британије - готово су нестала после сусрета француског председника Николаса Саркозија и британског премијера Дејвида Камерона у Паризу.

После разлика о начину решавања економске кризе у Европи - Париз и Лондон потписали су низ споразума о сарадњи на војном и енергетском плану. Тако су две земље потврдиле заједничке ставове о питању Блиског истока.

Француска и Велика Британија јачају војну и енергетску сарадњу, што потврђују и 600 милиона евра вредни нови споразуми.

Двојица конзервативних лидера, Никола Саркози и Дејвид Камерон истакли су да су Британија и Француска ближе него икад после Другог светског рата и да су превазиђени неспоразуми настали после одбијања Лондона да прихвати заједничку европску фискалну политику.

"Француска и Британија направиле су стратешки избор - то је нуклеарна енергија. Наша сарадња никада није била боља. Развијаћемо је и на војном и на цивилном плану", каже председник Француске Никола Саркози.

"Споразум "Ролс Ројса и Арева", у снабдевању нуклеарном енергијом - за Британију значи нових 1.500 радних места, 100 милиона фунти инвестиција, нове фабрике, које ће бити део снабдевања нуклеарном енергијом", каже премијер Велике Британије Дејвид Камерон.

Нуклеарна енергија, која у Француској покрива две трећине потреба за електричном енергијом - све је мање популарна међу Галима. Зато Французи проширују послове на Острву, где ће опремом снабдевати реакторе нуклеарних постројења.

Око Ламанша, сарадња у производњи нуклеарне енергије за цивилне потребе, достићи ће пола милијарде фунти. Сарађиваће се и у формирању заједничког командног центра за војне операције и усавршавању борбених авиона.

Две земље повезују и заједничке иницијативе у Либији и на Блиском истоку.

После немачке канцеларке, Камерон је други европски десничарски лидер, који је неформално подржао Саркозијеву кандидатуру за нови мандат.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи