Читај ми!

Из Каракаса с љубављу

Упркос наметнутим санкцијама Сирији на увоз нафте, венецуелански председник Уго Чавез одлучио је да помогне свом пријатељу Башару ел Асаду. Танкер са 47.000 тона дизела из Венецуеле стићи ће до краја недеље у Сирију. Чавез: Можемо да продајемо нафту коме желимо.

Венецуелански председник Уго Чавез не мари много за санкције које је Запад наметнуо Сирији, а као доказ великог пријатељства и подршке сиријском председнику Башару ел Асаду одлучио се да, бар мало, ублажи несташицу горива у блискоисточној земљи.

Тако би танкер "Негра Хиполита" носивости 47.000 тона требало да стигне у сиријску луку Баниас до краја недеље. Процењује се да товар брода вреди око 50 милиона долара.

Чавез је поводом тога рекао да је његова земља има право да продаје нафту којој год земљи хоће. Ипак, упитан да ли су извештаји о слању нафте истинити, Чавез није директно одговорио.

Председник Венецуеле велики је пријатељ Башара ел Асада, али и већине вођа арапских земаља у којима су прошле године кренуле револуције.

"Агресија на Сирију се наставља. То је иста она формула коју је Запад употребио против Либије – убризгати насиље и тероризам споља и изазвати реакцију и интервенцију Уједињених нација", рекао Чавез.

Санкције и забрана увоза уведене су Сирији како би се ограничила могућност снага безбедности те земље да се бори против побуњеника.

"Да ли смо икад прихватили да било ко поставља услове нама што продајемо нафту САД, или било којој другој земљи на свету. Слободни смо да радимо шта хоћемо. Да ли смо икад упитали Вашингтон шта ради са нафтом коју купи од Венецуеле", упитао је Чавез.

Венецуелански председник, који је одговарао на питања у друштву глумца Шона Пена у председничкој палати, навео је да Венецуела, упркос веома лошим и затегнутим односима, продаје огромне количине нафте Америци, која остаје њихово највеће тржиште за пласман црног злата.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи