Читај ми!

Либијски синдром у Хомсу

На Хомс сваког минута падају четири ракете. Најинтензивније бомбардовање у последње две седмице. Генерална скупштина УН усвојила резолуцију у којој се захтева повлачење председника Башара Асада. Нећемо интервенисати у Сирији, изјавио генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен.

Упориште сиријских побуњеника, Хомс, данас је мета "најинтензивнијег бомбардовања у последњих 14 дана", рекли су Франс пресу представници сиријске опозиције.

"Ово је најинтензивније бомбардовање у последњих 14 дана. Ово је невероватно, ово се до сада није догодило. У просеку четири ракете у минуту", казао је Хади Абдалах из Генералне комисије за сиријску револуцију.

Поред четврти Баба Амт и Ел Иншат, данас су на мети и Халдије и Бајада, које последњих дана нису биле изложене јаком бомбардовању.

Абдалах је прецизирао да војни авиони надлећу Хомс у броју који је "без преседана".

У снимку који су побуњеници поставили на интернет види се тенк који испаљује ватру на куће, а у другом се чује јако бомбардовање града, познатог као "престоница револуције".

Снаге режима сиријског председника Башара ел Асада бомбардују Хомс од 4. фебруара, у покушају да угуше побуну.

УН захтева предају власти у Сирији

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је јуче резолуцију на предлог Арапске лиге којом се осуђује кршење људских права у Сирији и тражи повлачење сиријског председника Башара ел Асада.

Присталице резолуције се надају да је резолуција снажна порука Асаду да оконча кршења људских права и нападе на грађане и да преда власт свом потпредседнику.

Стална представница САД у УН Сузан Рајс изјавила је, поводом усвајања резолуције о Сирији у Генералној скупштини УН, да је то тело послало јасну поруку грађанима Сирије да је свет уз њих, саопштено је из њеног кабинета.

"Велика већина чланица УН подржала је план Арапске лиге чији је циљ окончање патње Сиријаца. Башар ел Асад никада није био изолованији. Брза демократска транзиција у Сирији добила је огромну подршку у међународној заједници. Промене морају доћи", поручила је синоћ Рајсова.

Том езолуцијом оштро се осуђује Асадова кампања убијања и мучења која траје 11 месеци и захтева заустављање смртоносне машинерије, навела је она.

"Резолуцијом се од сиријске владе захтева ослобађање свих политичких затвореника, омогућавање права на мирне демонстрације и гарантовање апсолутног и безбедног приступа представницима Арапске лиге и светских медија, као и хуманитарним радницима који само покушавају да заштите људе који су били жртве незамисливог насиља", додала је Рајсова.

Према подацима сиријске опозиције, у сукобима у Сирији од средине марта 2011. погинуло је више од 6.000 људи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи