Читај ми!

Британци поново на Рајни?

После 67 година британски тенкови могли би опет да крену пут Рајне. Овог пута разлог нису ратна непријатељства, већ беспарица. Хиљаде војних тенкова, транспортера и аутомобила требало би да се упути преко Ламанша, јер министарство одбране планира да прода комплекс у Ашчерчу.

Хиљаде британских војних тенкова, транспортера и аутомобила могле би опет да се упуте преко Ламанша, јер британско министарство одбране планира да прода комплекс у Ашчерчу у области Глосестершир где се складишти и поправља око 6.000 возила, пише Гардијан.

Немачка ће сигурно бити заинтересована вешћу да Британци, после 67 година, планирају други велики покрет на исток, али овог пута разлози за то су сасвим другачији – кресање војног буџета.

Проблем где да сместе сва та возила мучи војне планере, који су се запутили у Менхенгладбах, град у западној Немачкој. Тај град у покрајни Северна Рајна Вестфалија јесте дом британске касарне Ејршир.

Према писању Гардијана, селидба тенкова и осталих тешких возила у Немачку биће привремена мера, којим министарство одбране купује време да би пронашло трајни дом за возила у Великој Британији.

Подухват раван фарси

Док идеја донекле изгледа практично, инсајдери из британског министарства одбране оцењују да би тај подухват могао да се претвори у фарсу.

Велика Британија је у процесу повлачења хиљада војника из Немачке, у исто време када би хиљаде војних возила могло да крене у супротном смеру.

Та акција може да изазове проблеме, у случају да се толики број возила премести ван Британије, јер неће бити спремна за употребу у хитним случајевима.

"Селидба толиких возила у Немачку била би приличан подухват, а посебно тенкова", каже кустос музеја тенкова у Бовингтону Дејвид Вили.

"Сам процес селидбе био би прилично скуп. Тенкови треба да буду строго чувани, јер имају системе које војска мора да заштити", напомиње Вили.

У време кресања буџета и отпуштања особља, продаја Ашчерча је једна од мера министарства одбране којим би била уштеђена одређена сума новца.

Некретнине уместо тенкова

То земљиште погодно је за развој тржишта некретнина, а локална власт већ има планове у том правцу.

Тај комплекс представља огромну гаражу где се војна возила чувају у стању спремном за акцију. То је једино складиште таквог типа у Британији, где на 47.000 квадратних метара ради 700 људи – војника, цивила и радника по уговору.

Највреднија возила чувају се у просторији са контролисаном влажношћу ваздуха. Британска војска поседује 300 тенкова "челенџер 2".

Дејвид Вили сматра да је врло важно да се они добро одржавају, јер постају незамењиви. "Нема више тржишта где би могли да се продају, па би било важно да се војска о њима брине", напомиње Вили.

Други извор, који је тражио да остане анониман, рекао је да идеја изазвала салве смеха када је први пут предложена. "Није било баш толико смешно када смо схватили да би се то могло догодити", наводи тај извор.

Портпарол министарства одбране каже да су, разматрајући више могућности у вези са комплексом у Ашчерчу, закључили да је то место "оперативни вишак". "Овакво решење је у интресу војске као и локалних власти", наводи портпарол.

Како тврде неки извори, министарство не мора да шаље 6.000 возила у Немачку, јер постоје и други комплекси у Британији где би војна механизација могла да се премести.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи