Читај ми!

Шкотска све ближе независности

Иако је британски премијер Дејвид Камерон предложио Шкотској већу слободу у односу на Вестминстер, није дошло до већег напретка у преговорима о предстојећем референдуму којим Единбург тражи независност од британске круне.

Британски премијер Дејвид Камерон повукао је до сада најхрабрији потез у настојањима да убеди Шкотску да гласа против независности. Камерон је понудио тој земљи више самосталност од Вестминстера, ако гласа "не" на предстојећем референдуму.

Камерон, који је у Единбургу разговарао са шкотским лидером Алексом Салмондом, изјавио да је састанак са био фрустрирајући.

По питању независности "није било много напретка", а двојица лидера нису успела да се договоре о формулацији питања које ће бити стављено пред Шкотланђане.

Салмонд је после састанка рекао да није успео да се договори са британским премијером око суштинских питања у вези са референдумом, преноси Би-би-си.

Пре састанка са Салмондом, Камерон се обратио званицама на пословном скупу у Единбургу. Камерон је том приликом рекао да референдум не мора да буде "крај пута" за преношење надлежности. "Ја отворено гледам ка начину на који се процес преношрења надлежности може додатно побољшати", навео је Камерон.

Међутим, у потезу који је одмах изазвао љутиту реакцију Алекса Салмонда, Камерон је у више наврата искључио могућност да се неки механизми власти пренесу на Единбург пре гласања.

"То мора бити питање после референдума, када Шкотска направи свој избор о фундаменталном питању независности", рекао је Камерон.

Говорећи пре сусрета са Камероном, Александар Салмонд је осудио је Камеронов предлог, упоређујући га са прекршеним обећањем некадашњег премијера Сер Алекса Дагласа, дато пред шкотски преферендум 1979. године.

"Ако премијер има понуду за народ Шкотске, онда треба да је изложи сад. Он стоји на веома нестабилном тлу, ако верује да ће људи у Шкотској дозволити да поново буду преварени", истакао је Салмонд.

Камерон: Независност угрожава статус Британије

Камерон, је јуче, уочи пута у Шкотску, рекао да ће се борити "главом, срцем и душом" како би спречио цепање Велике Британије.

Према његовим речима, независност Шкотске могла да угрози статус Британије у Европи, НАТО-у и доведе у питање британски статус сталне чланице у Савету безбедности УН.

"Пред нама је борба за нешто истински драгоцено: будућност нашег Уједињеног Краљевста. Сто одсто сам сигуран да ћу се борити свиме што имам да сачувам јединственим наше Уједињено Краљевство", рекао је Камерон.

Салмонд жели да референдум о независности буде одржан у септембру 2014. године, са надом да би одвајање од Лондона било завршено изборима за шкотски парламент у мају 2016. године.

Имајући у виду да истраживања јавног мњења показују да је само трећина Шкота за отцепљење, Камерон и други противници желе да се референдум одржи раније.

Салмонд, пак, каже да напредују преговори којима ће се утаначити детаљи будућег референдума. Он истиче да ће независност донети већи просперитет Шкотској, омогућујући јој да боље искористи своје енергетске изворе.

Камерон, пак, сматра да ће Шкотска бити безбеднија и богатија ако остане у склопу Велике Британије. Шкотска и Енглеска ујединиле су се 1707. године у Велику Британију. Шкотска је 1997. године стекла знатну аутономију, када је установљен и шкотски парламент и влада са седиштем у Единбургу.

Број коментара 81

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи