Читај ми!

Племенски рат у Јемену

У племенском сукобу у Јемену 17 погинулих. Прави рат избио пошто је локалног вођу Ал каиде убио његов полубрат.

У пуцњави која је настала, након што је јеменског вођу Ал каиде данас убио његов полубрат, погинуло је 17 људи, јавио је Франс прес.

Оружани сукоб је избио након што је Тарека ал-Дахаба убио његов полубрат Хизам у граду Ал Масанеху, у коме та породица има упориште у провинцији Бајда, рекло је неколико племенских шефова, потврђујући да се двојица браће налазе међу 17 погинулих.

"Наоружани припадници Ал каиде испаљивали су ракете на кућу Хизама, убивши њега и његовог брата Маџида, као и њиховог братанца Ахмеда", јавила је француска агенција позивајући се на неименовани извор.

Извори тврде да је 11 припадника племена убијено, када је погођено њихово транспортно возило.

Шеф племена казао је да су власти приморале Хизама да убије Дахаба, који је у јанауару преузео контролу над градом Радахом, 130 километра југоисточно од престонице Сане.

Дахаб је именован за локалног емира када су његови саборци преузели град Радах, али су приморани да га - под притиском племена, напусте након девет дана.

Тарек ел-Дахаб је био ожењен сестром убијеног радикалног верског вође Анвара ал-Авлакија који је убијен у септембру, како се тврди, у нападу америчке беспилотне летелице.

Авлаки је имао америчко држављанство (рођен је у САД) и верује се да је био вођа за акције групе Ал-Каиде на Арапском полуострву (АКАП).

У августу, 15-члани Савет безбедности Уједињених нација је саопштио да је "веома забринут због погоршане безбедносне ситуације у Јемену, укључујући претње ал-Каиде".

Група АКАП и још неке искористиле су скоро једногодишњи крвави протест у Јемену против председника Али Абдуле Салеха, да појачају своју присутност на југоистоку провинције Шабва и Марибу.

Председник Салех се налази на лечењу у САД, након што је тешко рањен у бомбардовању председничке палате у Сани, јуна прошле године.

У новембру, након 10 месеци крвавих протеста, Салех (који је владао земљом 33 године) потписао је договор којим је пренео уставна овлашћења на свог заменика Абдрабуха Мансура Хадија.

Хади је сада једини кандидат на председничким изборима 21. фебруара, али познаваоци прилика у Јемену сматрају да ће Салех и даље бити најмоћнија фигура у земљи, јер има велики број рођака у снагама безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи