Читај ми!

Дипломатија грађанског рата

Жестоки сукоби у Сирији, најмање 22 особе погинуле. Ухапшен главни активиста за људска права. Иницијатива запада, по којој би Башар ел Асад пренео власт на помоћнике, не представља решење кризе, већ води земљу у грађански рат, поручује Москва. Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се тражи повлачење Башара ел Асада.

У Сирији су данас убијене најмање 22 особе, када је војска гранатирала побуњеничка села у провинцијама Хомс и Хама и сукобила се са некадашњим припадницима војске у Дери, другом по величини упоришту побуњеника. У граду се чују пуцњава и експлозије.

"Најмање 10 бивших војника укључујући и официре, и четири цивила убиле су војне снаге режима које су напале место Кафрнбуда" у провинцији Хама, саопштила је сиријска организација за заштиту људских права са седиштем у Великој Британији.

У истој провинцији, некадашњи војници убили су четири припадника снага режима у нападу на барикаду на путу Тибет ал Имам-Суран, додаје та невладина организација.

Према тој организацији, војска је такође ушла у сам град Хаму, симбол побуне против председника Башара ал-Асада.

Сиријске снаге безбедности ухапсиле су данас водећег активисту у борби за људска права Мазена Дарвича и неколико других активиста.

Дарвич, који се налази на челу Сиријског центра за медије и слободу изражавања, прикупљао је документа о кршењу људских права од стране сиријских снага током 11-месечних протеста против Асада.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров поручио је да промена режима у Дамаску као предуслов за преговоре води у грађански рат.

"Ако неки чланови међународне заједнице захтевају промену режима у Дамаску као предуслов за преговоре, онда је то пут у грађански рат", рекао је шеф руске дипломатије, пренела је агенција Итар-Тас.

Асад је предложио да се за две недеље распише референдум о новом уставу, а вишепартијски избори одрже у року од четири месеца, али су Сједињене Америчке Државе Асадову понуду назвале "смешном".

Лавров је рекао да је Асадов предлог добродошао. "Верујемо да је устав који ће довести до краја једнопартијске владавине у Сирији корак напред", рекао је Лавров.

"Нажалост, неки од наших партнера су, уместо дијалог, одавно отписали владу у Сирији", рекао је Лавров.

Шеф руске дипломатије сугерисао је да се терористи убацују међу побуњенике који се боре против Асада и навео да су елементи Ал Каиде "такође заступљени" међу наоружаном опозицијом.

УН опет о Сирији 

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је резолуцију на предлог Арапске лиге којом се осуђује кршење људских права у Сирији и тражи повлачење сиријског председника Башара Асада.

Од 193 чланице УН, 137 је гласало "за", 12 је гласало "против", док је 17 било уздржано.

Русија и Кина, које су уложиле вето на сличну резолуцију у Савету безбедности, гласале су против.

На резолуцију Генералне скупштине УН није могуће уложити вето као у Савету безбедности УН и она није обавезујућа премда одражава мишљење већине чланица светске организације.

Присталице резолуције се надају да је резолуција снажна порука Асаду да оконча кршења људских права и нападе на грађане и да преда власт свом потпредседнику.

У резолуцији се осуђује "све насиље без обзира одакле долази и позивају све стране у Сирији, укључујући наоружане групе, да одмах обуставе насиље или одмазде", како је то тражила Арапска лига.

Према подацима УН, у Сирији је од почетка антирежимских протеста, у марту прошле године, убијено више од 5.400 људи, више од 18.000 цивила је ухапшено, а на хиљаде особа је нестало.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи