Читај ми!

Племена опет на ратној стази

Либија поново у пламену. У сукобу племена Тобу и Зваи на југозападу Либије 17 мртвих. Куфра под контролом противника нових власти. Племе Тобу оптужује Национални прелазни савет да племену Зваи шаље оружје и борце. Локалне милиције ван контроле, упозорава Амнести.

Најмање 17 особа погинуло је у сукобима племена Тобу и Зваи на југозападу Либије, чиме је број погинулих у сукобима та два племена који су почели пре неколико дана порастао на више од 30, саопштили су племенски извори.

Према речима неименованог старијег члана племена Тобу, у сукобима у граду Куфра погинуло је шест особа, док је непозната група која себе назива Национални скуп припадника племена Тобу (НТР) саопштио да је град Куфра зона катастрофе, а племе Тобу мета геноцида.

У жестоким сукобима два племена у недељу и понедељак погинуло је осам припадника племена Тобу и девет припадника племена Зваи, пренео је АФП.

Припадник племена Тобу Турки Тобави изјавио је јуче француској новинској агенцији да су припадници племена Зваи окружили припаднике његовог племена са свих страна и да их нападају тешким наоружањем.

Он је оптужио либијски Национални прелазни савет да подржава племе Зваи тако што им шаље оружје и борце, што је потврдио и извор из племена Зваи.

Најновији сукоби избили су пошто су, прошле недеље, једног младића из племена Зваи, наводно, убила тројица припадника племена Тобу.

Милиције ван контроле 

Организација за заштиту људских права "Амнести интернешенел" упозорила је да припадници наоружаних милиција представљају претњу по безбедност и стабилност Либије.

Према оцени те организације, милиције које сада владају великим делом Либије врше тортуру над ухапшеним, како они сматрају, присталицама старог режима и у избеглиштво терају поједине целе квартове и градове.

"Амнести" је у извештају навео да је најмање 12 људи које су милиције привеле у Либији од септембра прошле године умрло због мучења.

Извештај је објављен дан пре прве годишњице почетка побуне у којој је свргнут либијски вођа Моамер ел Гадафи, пренео је Би-Би-Си.

Уједињене нације су прошлог месеца саопштиле да разноразне милиције држе око 8.000 присталица Гадафија. Привремена влада навела је да поново покушава да успостави власт, али није успела да заузда наоружане групе.

Извештачи те британске медијске куће прошлог месеца су прикупили доказе о тортури у трећем по величини либијског граду Мисурати, као и у Гарјану, јужно од престонице Триполија.

У јануару, новинар Би-Би-Сија је видео тело човека на којем су били трагови тортуре, укључујући батињање и електрошокове.

За сутра су најављене прославе широм земље којима ће се обележити почетак револуције и, како се надају Либијци, почетак нове ере.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи