Читај ми!

САД чека судбина Руса

Американци треба да извуку поуку из руског пораза и повуку своје освајачке снаге што пре, поручили су авганистански талибани у мејлу достављеном медијима.

Авганистански талибани на 23. годишњицу совјетског пораза и повлачења из Авганистана поручили су Сједињеним Америчким Државама да их чека иста судбина.

"Себични Американци морају извући поуку из руског пораза и морају престати да воде бесмислену битку са високо мотивисаним Авганистанцима и повући своје освајачке снаге што пре", поручили су авганистански талибани у мејлу достављеном медијима, преноси Ројтерс.

Талибани су додали да америчке освајаче и њихове савезнике данас чека иста судбина са којом су се руски освајачи суочили у прошлости.

Снаге бившег Совјетског Савеза су се 15. фебруара 1989. године повукле из Авганистана, после пораза у рату у коме је погинуло 15.000 совјетских војника.

После совјетског повлачења, авганистанска комунистичка влада је пала и избио је грађански рат у коме је Кабул сравњен са земљом и омогућен је долазак талибана на власт 1996. године.

После рата који је ушао у 11. годину, САД и НАТО се припремају за повлачење из Авганистана и журе да обуче авганистанску војску и полицију како би могла да преузме надлежности из области безбедности пре краја 2014. године.

Цена рата

САД и НАТО савезници су 7. октобра 2001. године, извели инвазију на Авганистан како би окончали владу радикалног исламског покрета талибана и казнили их, јер су пружили уточиште лидерима Ал Каиде, који су 11. септембра извели терористичке нападе на Америку.

Укупно, више од два милиона америчких војника боравило је у Авганистану, као и у рату у Ираку, који је почео у марту 2003. године.

Скоро 4.500 америчких војника погинуло је у Ираку и око 1.700 у Авганистану, а десетине хиљада је рањено. Према проценама, та два рата коштала су САД око хиљаду милијарди долара.

Обама је прошле године из Ирака повукао све борбене трупе и усмерио се на Авганистан.

Амерички председник је почетком прошле године наложио повећање броја војника на око 100.000, али је одржао обећање и у јулу је започео повлачење првих јединица из Авганистана.

Последња испитивања јавног мњења показују да је сада већина Американаца против војног ангажмана у Авганистану, као и да чак трећина ратних ветерана сматра да авганистански и ирачки рат нису ни били вредни вођења.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи