Читај ми!

Гимнастика за мозак

Ширење проблема деменције међу старијом популацијом у Јапану довело је до развоја уносне индустрије за производњу учила и помагала којима би се поново активирале мождане вијуге.

Јапанци, познати по напредној технологији за производњу компјутера и робота, враћају се папиру и оловци, јер, према упозорењу лекара, модерна технологија прети да мозак савремених људи претвори у "исушену воћку".

Поред тога, јапанско друштво суочава се са врло брзим старењем популације које је изазвано вишедеценијским падом наталитета, али и продужењем просечног животног века.

Сада у Јапану близу четвртине популације, од 128 милиона, чине људи старији од 65 година, а процењује се да око два милиона особа пати од Алцхајмерове болести и других видова деменције.

Компјутери са програмима који омогућавају писање хиљаде сложених јапанских идеограма куцањем по латиничној тастатури од само 26 слова у знатној мери су умањили време које Јапанци посвећују писању руком.

То је разлог што огроман део јапанске популације сада пише руком само кад попуњава обрасце, полаже школске и државне испите или прави белешке на послу или предавањима.

Научни радови, домаћи задаци, пословни извештаји и писма куцају се на компјутеру и шаљу преко интернета, па Јапанци, који у свакодневној комуникацији, поред сложеног идеографског писма са више хиљада знакова, баратају са још два једноставнија фонетска писма са по 108 знакова, налазе да им је све теже да се присете и најједноставнијих од око 1.950 идеограма, колико се учи до завршетка средње школе.

Одустајање од меморисања и вежбања писаних знакова, међутим, упозоравају неуролози, води опадању функције мозга. Мобилни телефони са меморијом у коју се могу сместити стотине бројева искључују напор људи да их памте. Уз сваки аутомобил као опција иде уређај за сателитску навигацију, који на екрану показује локацију аутомобила, улицу којом се он креће и пут којим треба поћи да би се стигло до одређеног објекта.

Тако човек, који је развио алате, оруђе и технологију, сада усавршавањем технологије додатно отупљује своја иначе недовољно оштра чула и смисао за оријентацију, односно умртвљује сопствени мозак.

Тренирање мозга

Јапански научници креирали су јефтине вежбанке и приручнике намењене стимулисању центара за мишљење, памћење, концентрацију, смештених у левој и десној хемисфери, односно предњој кори мозга.

Овај нови жанр литературе намењен за "јачање" и "активацију" мозга заснива се на идеји да једноставне математичке и језичке вежбе, попут брзог читања или памћења речи, ако се раде интензивно, могу да стимулишу мозак, побољшају меморију и концентрацију те успоравају старење сиво-беле материје.

Ове вежбе, у Јапану познате као "гимнастика за мозак" или "мождани тренинг", захтевају известан напор.

Ипак, оне, oсим што побољшавају концентрацију, на дуге стазе елиминишу и ментални замор и освежавају мозак, јер разбијају монотонију и досаду.

Јапански неуролози и психолози препоручују да се словне и математичке вежбе, попут сада већ светски чувеног судокуа, раде у градском превозу на путу на посао како би се човек боље разбудио и био продуктивнији током дана.

Приручници за мождане вежбе у Јапану обилно се рекламирају у новинама и на телевизији, постали су социјални феномен и објекат новинарског и академског интересовања у Јапану.

Најпознатији пример су Вежбе за јачање мозга за одрасле, дводелни бестселер професора Рјуте Кавашиме, који је своја искуства из рада са особама у старачком дому преточио у приручнике за читање и рачунање који су од 2003. године до данас продати у око три милиона примерака.

Будући да распрострањена деменција представља велики трошак како за појединца, тако и за државу, групе волонтера и невладине организације организују мноштво програма и курсева за превенцију деменције у којима старе особе имају прилику да заједно читају, певају, кувају, уче да користе компјутер или играју игре у којима се захтева повишена концентрација и спретност.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи