Читај ми!

Ново иранско "чудо"

Председник Ирана приказао јавности домаћи обогаћени уранијум. Израелски вицепремијер Силван Шалом каже да Иран жели да обнови Персијско царство и да поново постане суперсила са нуклеарном бомбом.

Махмуд Ахмадинежад убацио је у техерански нуклеарни реактор шипке са обогаћеним уранијумом, који су направили ирански научници, на церемонији коју је уживо преносила државна телевизија.

Иранска телевизија је, приказујући Ахмадинежада како убацује горивне шипке у реактор, навела да је то доказ "постигнућа иранских научника".

У Ирану је ова процедура проглашена великим технолошким достигнућем које показује да је та земља овладала читавим циклусом производње нуклеарног горива.

Реч је о уранијуму степена чистоће од 20 одсто, што је горња граница толеранције за тај радиоактивни елемент у нуклеарним реакторима. Већина научника сматра да је за цивилне нуклеарне реакторе довољан уранијум степена чистоће од 16,5 одсто.

Иран каже да је приморан да сам производи гориве шипке, помоћу којих се реактори снабдевају горивом, зато што због међународних санкција не може да их купује на страним тржиштима. Та земља је у јануару објавила да је произвела прву гориву шипку.

Амерички Стејт департмент објавио је да у објављивању новог достугнућа иранских научника "не виде ништа ново", преноси агенција Ројтерс

Русија је забринута због иранског нуклеарног програма, али не види разлог за страх да би Техеран могао да употреби уранијум у војне сврхе.

Званичници Исланске Републике Иран су истовремено објавили да су послали писмо високој представници ЕУ Кетрин Ештон у којем изражавају спремност да разговарају о нуклеарном програму.

За производњу атомске бомбе потребан је уранијум великог степена чистоће од преко 90 одсто, али западни званичници страхују да Иран на свом путу обогаћивања радиоактивних елемената неће стати на "мирнодопских" 20 одсто, већ да ће направити атомску бомбу.

Као доказ да неће направити атомску бомбу, Иранци наводе да се у техеранском реактору на пример, производе нуклеарни изотопи за лечење оболелих од рака.

Иранско министарство енергетике демантовало је вест да је Иран обуставио извоз нафте у шест европских земаља, коју је раније објавила иранска телевизијска станица на енглеском језику Прес ТВ.

"Ми демантујемо овај извештај. Ако је таква одлука донета, њу ће објавити ирански Врховни национални савет безбедности", рекао је портпарол министарства агенцији Ројтерс.

Прес ТВ је пре тога објавио да је Иран обуставио извоз нафте у Холандију, Грчку, Француску, Португалију, Шпанију и Италију, у знак одмазде због тога што је Европска унија одлучила да 1. јула престане да увози нафту из Ирана.

Иран хоће Персијско царство

Иран жели да обнови Персијско царство и поново постане суперсила са нуклеарном бомбом, оценио је вицепремијер Израела Силван Шалом.

Шалом је то изјавио после састанка са генералним секретаром УН Бан Кимуном нагласивши да би Иран желео да измени тип режима на Блиском истоку и преузме контролу над свим нафтним пољима у региону у оквиру тежње за влашћу.

Вицепремијер Израела упозорио је да, ако Иранци могу да измене режиме на Блиском истоку, контролишу нафтно богатство региона и произведу нуклеарну бомбу, "они верују да ће поново бити главна суперсила у свету".

Портпарол иранске мисије при УН Алиреза Мирјусефи рекао је да је "то глупа изјава представника режима који је убио хиљаде невиних широм света".

"То је јединствен режим на Блиском истоку који има залихе нуклеарног оружја. Тај режим води политику стварања јаза међу муслиманима у региону", рекао је он, преноси АП.

Шалом је, такође, рекао да Иран верује да је нуклеарно оружје врста гаранције за опстанак режима на власти, али се ипак нада да ће нове санкције, које су увели ЕУ и САД, можда навести Иран да се одрекне развоја нуклеарног програма.

Израелски лидери сматрају Иран највећом претњом по егзистенцију јеврејске државе, јер је ирански председник Махмуд Ахмединежад позивао на њено уништење и зато што Иран има ракетну технологију којом може да удари на Израел.

Осим тога, та земља подржава милитантне организације, непријатеље Израела, који тврди да ирански нуклеарни програм служи за развој нуклеарног оружја, што Техеран пориче, тврдећи да ће служити у мирнодопске сврхе.

Израел је, пак, једина нуклеарна сила у региону, како се верује, иако израелски лидери то никада нису ни потврдили ни порекли.

Осврћући се на могућност обнове мировних преговора са Палестинцима, Шалом је изразио сумњу после недавног споразума о подели власти између исламистичког Хамаса и умеренијег Фатаха рекавши: "Како можете водити дијалог са владом чија половина тражи да будите уништени".

Шалом је мислио на одбијање Хамаса да призна Израел, раније споразуме с том земљом и одбаци насиље. Хамасовци у својој повељи позивају на уништење јеврејске државе.

Израелски вицепремијер сматра да је несрећа што су у свакој земљи у којој је било народних побуна, укључујући Тунис, Египат и Либију, на власт дошле исламистичке организације које су већи непријатељи Израела него њихови претходници.

Број коментара 50

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи