Читај ми!

НАТО против "наоружаних тинејџера"

Осморица авганистанских младића убијених током недавног ваздушног удара НАТО-а били су "наоружани тинејџери", који су представљали претњу за војнике, саопштила Алијанса. Младићи били на положају са кога су могли лако да постану претња, рекао официр британских ваздухопловних снага Мајк Вигстон.

НАТО снаге тврде да су осморица авганистанских младића убијених током недавног ваздушног удара Алијансе били "наоружани тинејџери" који су представљали претњу за војнике.

Официр британских ваздухопловних снага Мајк Вигстон потврдио је да су осморица дечака убијени у ваздушним ударима, напомињући да они нису били мета напада због тога што су талибани или побуњеници, већ зато што се чинило да "представљају претњу за авганистанске и француске војнике у тој зони."

"Не сумњам да је тачно да су дечаци убијени као што мештани кажу, али можда никада нећемо са сигурношћу знати ко су они били и шта су радили", рекао је Вигстон новинарима.

"То су били млади Авганистанци. Били су одрасли, атлетски грађени, снажни. Не сумњам да су имали оружје", додао је Вигстон, а преноси АФП.

Према његовим речима, да су младићи отишли преко брда у другу долину не би били претња и не би били бомбардовани, "али су били на положају са којег су могли лако да постану претња".

Претходно су Међународне безбедносне снаге за подршку (ИСАФ) саопштиле да је група деце убијена "грешком".

Напад међународних снага предвођених НАТО-ом догодио се 8. фебруара у североисточној провинцији Каписа, где су распоређени француски војници. Авганистански званичници после тога показали су монструозне фотографије осам мртвих дечака, од којих је седам било узраста од шест до 14 година, а један је имао око 18 година.

Авганистански председник Хамид Карзаи је осудио ваздушне нападе и наложио истрагу.

Мохамед Тахир Сафи, члан парламента у Каписи и члан истражног тима председника Карзаија, рекао је да су дечаци били узраста између 6 и 14 година и да је један од њих био старији, али ментално болестан.

Сафи је навео да су се дечаци окупили да заложе ватру када су их авиони изненада два пута узастопно бомбардовали.

Ројтерс је после напада јавио да су дечаци убијени из ваздуха, док су чували овце по великом снегу сакупљени око ватре како би се огрејали.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи